Key takeaways
- De wereldwijde voorraad kernkoppen bedraagt momenteel ongeveer 12.100.
- Rusland en de Verenigde Staten bezitten wereldwijd de grootste kernwapenarsenalen, met respectievelijk meer dan 5.500 en 5.224 kernkoppen.
- Andere landen met opmerkelijke nucleaire capaciteiten zijn China (410 kernkoppen), Frankrijk (290 kernkoppen), het Verenigd Koninkrijk (225 kernkoppen), Pakistan (170 kernkoppen), India (164 kernkoppen), Israël (90 kernkoppen) en Noord-Korea (30 kernkoppen).
Kernwapens vormen een immense bedreiging vanwege hun ongeëvenaarde vernietigende kracht en blijvende radioactieve effecten. Sinds de eerste atoombom in 1954 heeft een beperkt aantal landen deze verwoestende arsenalen ontwikkeld.
Deze wapens zijn er in verschillende vormen, van grote strategische ballistische raketten tot kleinere tactische kernwapens voor gebruik in artillerie, landmijnen of onderzeebootbestrijding. De wereldwijde voorraad bedraagt momenteel ongeveer 12.100 kernkoppen, waarvan er meer dan 9.500 actief worden onderhouden door militairen. Prognoses geven aan dat dit aantal de komende jaren kan toenemen.
Grootste kernmachten
Rusland, onder leiding van president Vladimir Poetin, bezit het grootste kernwapenarsenaal ter wereld, met meer dan 5.500 kernkoppen. Poetin heeft dreigende verklaringen afgelegd over mogelijk nucleair gebruik als het land aangevallen zou worden met conventionele wapens, waarbij hij beweerde dat een dergelijke aanval beschouwd zou worden als een gezamenlijke aanval. Het Russische arsenaal is verspreid over raketten, onderzeeërs en vliegtuigen en er zijn de afgelopen jaren aanzienlijke financiële middelen uitgetrokken voor het onderhoud en de uitbreiding ervan.
De Verenigde Staten hebben de op één na grootste voorraad met 5.224 kernwapens verspreid over verschillende locaties, waaronder bases op Amerikaans grondgebied en geallieerde landen zoals Turkije, Italië, België, Duitsland en Nederland. Als enige land dat kernwapens heeft gebruikt in oorlogsvoering, door ze in te zetten boven Hiroshima en Nagasaki tijdens de Tweede Wereldoorlog, blijft de VS zwaar investeren in zijn nucleaire capaciteiten.
Andere kernmachten
Het kernwapenarsenaal van China bestaat uit ongeveer 410 kernkoppen en groeit actief onder leiding van Xi Jinping. Tussen 1964 en 1996 voerde China 45 kernproeven uit binnen zijn grenzen. Frankrijk heeft een kleiner arsenaal van ongeveer 290 kernkoppen, voornamelijk geplaatst op onderzeeërs en vliegtuigen, met aanzienlijke financiële middelen voor onderhoud.
Het Verenigd Koninkrijk bezit 225 kernwapens en heeft de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd om de voorraad aan te vullen. Het Pakistaanse arsenaal bestaat uit 170 kernkoppen, hoewel het land blijft aarzelen om het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens te ratificeren. India heeft 164 kernwapens, voornamelijk in vliegtuigraketten, en heeft drie kernproeven uitgevoerd in 1974 en 1998.
Kleinere nucleaire capaciteiten
Israël bezit naar verluidt 90 kernwapens die gelanceerd kunnen worden vanaf verschillende platforms, waaronder raketten, onderzeeërs en vliegtuigen. Terwijl de conflicten in het Midden-Oosten blijven duren, investeert het land steeds meer in zijn nucleaire capaciteiten. Noord-Korea heeft een kleiner arsenaal van ongeveer 30 kernkoppen op raketten en heeft sinds 2006 zes kernproeven uitgevoerd – de enige natie die kernwapens heeft getest in de 21e eeuw.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!