De volgende generatie sociale media haast zich naar Wall Street

Een nieuwe generatie sociale medianetwerken is van plan om in 2022 naar de beurs te trekken. Ondertussen krijgt Big Tech te maken krijgen met enorme regelgevings- en concurrentiedruk.

Waarom is dit belangrijk?

Naarmate meer industrieën online gaan - waaronder verkoop, gaming en gokken - zullen meer sociale netwerken ontstaan die Wall Street gebruiken om groei te financieren.

Triller, een TikTok-achtig platform dat bekend staat om het hosten van concerten en MMA-gevechten, zei woensdag dat het naar de beurs zal trekken tegen een waardering van ongeveer 5 miljard dollar. Dat werd verwezenlijkt via een fusie met het videosoftwarebedrijf Seachange International uit Massachusetts.

Populaire trend

Truth Social, het nog niet gelanceerde platform van voormalig Amerikaans president Donald Trump, blijft zich ook bewegen in de richting van zijn toekomstige fusie. Naar verluidt voert Quora, een platform waar je vragen kan stellen, eveneens gesprekken met bankiers om naar de beurs te gaan. Verder wordt er druk gespeculeerd dat ook Discord, ruwweg een chat-platform, binnenkort naar de beurs trekt, nadat het een overname-aanbod van Microsoft heeft afgewimpeld.

De grote uitzondering op deze trend is waarschijnlijk TikTok, een video-app. Het Chinese moederbedrijf, ByteDance, schortte de Amerikaanse beursplannen in de zomer op nadat Chinese ambtenaren hun bezorgdheid uitten over het privacybeleid van de app.

Beursgang garandeert geen groei

Deze sociale netwerken zijn nog steeds kleine spelers in vergelijking met de oude reuzen. Analisten verwachten dat Meta (eigenaar van Facebook en Instagram), Google (YouTube) en Amazon (Twitch) tot negentig procent van de wereldwijde digitale advertentie-uitgaven buiten China voor hun rekening zullen nemen.

Bovendien leidt een beursgang niet noodzakelijk tot een toekomstige groei van de waardering. Zo ligt het Twitter-aandeel onder het niveau waarop het de eerste dag na de beursgang in 2013 eindigde. En zowel Facebook als Snapchat strompelden na de beursgang, hoewel ze zich beide later herstelden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20