De verrassende effecten van schaduwinflatie: 6 tips die je voorbereiden op een leven zonder koks en kelners

In een recent opiniestuk toonden we aan dat inflatie zich niet alleen vertaalt in prijsstijgingen maar zich ook manifesteert in de vermindering van de kwaliteit van bediening voor dezelfde prijs als degene die daarvoor werd betaald: schaduwinflatie. De horeca is het beste voorbeeld. Vandaag is het regelmatig geduldig afwachten of vechten voor je eten of voor je drankje. We nodigen je alvast uit om je voor te bereiden op een toekomst zonder koks en obers. Hier alvast een bundel overlevingstips.

We hebben het recent allemaal al meegemaakt nu we regelmatig terug op stap gaan in de vele restaurants én cafés die ons land telt: het is vandaag drommels moeilijk om bediend te worden. De eerste maal zijn we voorzichtig en trachten we met een vriendelijke “Ober!” de aandacht te trekken van die éne kelner veel te veel tafels moet bedienen. Vervolgens trachten we wat onmachtig te zwaaien om zijn of haar aandacht te trekken, proberen we terug ditmaal wat harder “Ober!” te schreeuwen, waarna we wat zenuwachtig rondschuifelen op onze stoel, om dan alsnog recht te staan en achter de ober zelf aan te lopen en hem vriendelijk aan te manen om ook eens langs te komen bij jouw tafel.

Onze toekomst? Recent opende het eerste robot café in Tokio, weliswaar op afstand nog bediend door mindervaliden, een mooie combinatie (Bron Isopix)

We verwijten onze restaurateurs en caféuitbaters helemaal niets. Zij vechten hand en tand vandaag om personeel te vinden die ze dan nog eens moeten opleiden, een ondankbare job. Wij wensen hen te helpen door alvast zelf een aantal taken over te nemen of ons alvast beter te wapenen. We willen immers blijvend op stap gaan.

Daarom alvast 6 tips voor de toekomst om te vermijden dat robotten onze horecawereld overnemen, zoals het geval is in Tokio waar recent het eerste robotcafé de deuren opende.

1. Drink eerst wat voor je op café gaat

In het jargon heet dit ‘voordrinken’, iets wat een bende jongeren altijd doen voor ze uitgaan. Ze drinken zich min of meer lazarus bij iemand thuis of op kot, gaan vervolgens in de late avond naar een club, een dansbar of café en bestellen dan nog slechts één drankje omdat ze daarvoor niet het geld hebben. Doe alvast hetzelfde zodat je het eerste uur op café al voldaan bent en niet zenuwachtig wordt als de eerste ronde er niet snel aankomt.

2. Kies een BOBER

Bediening aan tafel wordt in de toekomst een privilege. Heel wat cafés en restaurants zullen overstappen naar zelfbediening, een fenomeen dat we natuurlijk al kennen van de Lunch Gardens en Colmars van deze wereld, maar nog niet courant is in het betere restaurant. Kies daarom alvast een BOBER, een samentrekking van “BOB “en “Ober, een soort vrijwilliger die de hele avond ervoor zorgt dat je glas goed gevuld is en je op tijd van versnaperingen wordt voorzien. Zo vermijd je permanent discussies wie moet opstaan om een volgend biertje of cola zero te halen.

3. Volg een cursus tappen

Binnenkort zullen we zelf de tapkraan bedienen, die zal werken als we met onze gsm het geld overschrijven. Alleen is een biertje tappen een kunst op zich, zeker als je een tap moet bedienen met een hoog debiet. Daarom raden we je aan om een cursus te volgen die je grootmeester maakt in deze discipline.

Afbeelding met tekst, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving
Binnenkort een beeld uit het verleden? Een ober serveert aan tafel in een Brussels restaurant (Bron: Isopix)

4. Geef op voorhand een fooi

In het geval er toch bediening is, zij het beperkt, zal de ober keuzes maken wie hij of zij het eerste bedient. Kelners en barmannen zijn ook maar mensen en wie hen het beste behandelt, zal ook de beste service krijgen. Daarom raden we je aan om, voor je de eerste bestelling plaatst, al een fooi te geven. Je zal merken dat de tafels naast jou, wanhopig zullen blijven zwaaien en roepen om bediening terwijl je zelf een prachtige avond beleeft.

5. Leer vroeg op restaurant gaan

In de Verenigde Staten zijn diners en cafébezoeken meestal afgelopen rond een uur of acht, een uur waar het hier nog allemaal moet beginnen. De wet van vraag en aanbod leert echter dat je beter gaat op momenten dat het rustiger is. Ga dan ook al om vijf uur ‘s middags op stap en je zal merken dat de bediening alvast veel beter zal zijn. Dan kan je om negen uur nog op tijd zijn om de Rode Duivels te zien verliezen met een pint in de hand op je eigen terras.

6. Anticipeer

In de bedrijfswereld weten ze al langer dat het beter is om te voorzien op slechtere tijden dan te laat te reageren. Daarom deze tip. Als je bestelling er finaal aan komt, bestel dan al onmiddellijk de volgende ronde zodat je je nieuwe drankjes krijgt, als de vorige glazen leeg zijn. 


De auteur Xavier Verellen is zaakvoerder van QelviQ, een Internet of Things bedrijf in de wijnsector (www.qelviq.com)

Meer