De Amerikaanse president Joe Biden heeft beslist om het AstraZeneca-vaccin niet toe te dienen aan zijn landgenoten. Verschillende Amerikaanse wetenschappers hebben de afgelopen weken gezegd dat de Verenigde Staten AstraZeneca niet nodig hebben voor hun vaccinatiecampagne.
De VS hebben aangekondigd dat ze hun volledige voorraad vaccins van AstraZeneca met andere landen zullen delen. Drie weken geleden meldde Bloomberg dat in de VS reeds 20 miljoen doses (op een totaal van 80 à 90 miljoen) waren geproduceerd, in afwachting van goedkeuring door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zullen 60 miljoen doses naar het buitenland worden verzonden.
Ongeveer 10 miljoen doses zouden binnen een paar weken klaar moeten zijn, op voorwaarde dat ze de kwaliteitscontrole van de FDA doorstaan. ‘De volgende 50 miljoen doses zouden tegen mei of juni klaar moeten zijn voor verzending’, zei een Amerikaanse ambtenaar.
De VS worden overspoeld met vaccins
Om haar besluit te rechtvaardigen, gebruikte de regering-Biden dezelfde verklaring die andere wetenschappers eerder hadden gegeven. De VS hebben meer dan genoeg doses van andere vaccins om de vaccinatiecampagne in een goed tempo te laten doorgaan. Het is dus niet de slechte reputatie die AstraZeneca in Europa heeft opgebouwd, die het land ertoe brengt afscheid van het bedrijf te nemen. De Europese Commissie heeft inmiddels bevestigd dat het juridische stappen zet tegen AstraZeneca.
‘Gezien de sterke portefeuille van vaccins waarvoor de VS al een vergunning hebben verleend en die al in grote hoeveelheden beschikbaar zijn – waaronder twee vaccins met twee doses en een vaccin met één dosis – en gezien het feit dat AstraZeneca geen vergunning heeft voor gebruik in de VS, hoeven we AstraZeneca de komende maanden niet in te zetten in onze strijd tegen COVID,’ aldus Jen Psaki, woordvoerster van het Witte Huis.
AstraZeneca liet in een reactie weten dat het aan de VS is om te beslissen wat ze doen met de dosissen die ze gekregen hebben.
India, de nummer één bestemming?
Op dit moment is nog niet besloten naar welke landen de VS de 60 miljoen doses van AstraZeneca-vaccin zullen sturen. Alles wijst erop dat India, waar dagelijks ruim 300.000 mensen besmet worden, één van de belangrijkste begunstigden zal zijn.
De regering-Biden heeft de informatie nog niet bevestigd. Anderzijds heeft ze reeds aangegeven dat zij contact heeft opgenomen met de Indiase premier, Narendra Modi, om hem te helpen bij de bestrijding van de plaatselijke epidemie. De VS zullen een aantal goederen (ademhalingsapparatuur, therapeutische producten – waaronder remdesivir -, kits voor snelle tests, persoonlijke beschermingsmiddelen) naar India sturen, alsmede financiële hulp en grondstoffen, zodat het land de productie van vaccins kan versnellen. Ook wordt gesproken over een zending zuurstofproductiesystemen, aangezien sommige regio’s in India met een zuurstoftekort kampen.
‘Het hulpprogramma voor India weerspiegelt Bidens overtuiging dat de pandemie niet zal eindigen tenzij de VS hulp bieden aan andere landen’, zei een hoge ambtenaar van de administratie.
Als de VS vaccins naar India stuurt, zouden de buurlanden volgens Bloomberg wel eens scherp kunnen reageren. Canada en Mexico, wiens vaccinatiecampagnes vastlopen, vragen de VS al vele, vele weken om vaccins te sturen. Afgezien van de 4,2 miljoen eerder toegezonden vaccins van AstraZeneca – de enige Covid-19-vaccins die de VS tot dusver hebben willen afstaan – hebben de twee landen een opeenvolging van weigeringen gekregen.
(jvdh)