Succes en geluk zijn gebaseerd op een paradox: wie vooruit wil moet constant blijven leren, maar moet wel zijn beperkingen accepteren.
1.Wie wil groeien en leren moet zijn zwakke punten onder ogen zien en die accepteren
Begin eerst met je sterke punten te evalueren. Bekijk daarna welke zwakke punten daaruit kunnen voortvloeien. Iemand die sterk gepassioneerd en gemotiveerd is, is bijvoorbeeld ook makkelijker agressief.
2. Langdurige voldoening ervaren we wanneer we kunnen bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf
Wanneer we onze verlangens bevredigen ervaren we voldoening en geluk. Doch dat gevoel ebt alweer snel weg. Langdurige voldoening ervaren we wanneer we kunnen bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. Wie iets doet voor anderen boort een onuitputtelijke bron van energie aan.
3. Wie niet voor zichzelf kan zorgen, moet ook niet proberen voor anderen te zorgen
Toch moeten we ons niet wegcijferen, noch opofferen voor anderen. Eerst moeten we ervoor zorgen dat onze basisbehoeften zijn bevredigd, pas dan voelen we ons vrij en kunnen we voor anderen iets betekenen. Want wie niet voor zichzelf kan zorgen, kan ook niets voor anderen betekenen.
4. Onverdeelde aandacht is de sine qua non van succes
We leven in een wereld waarin we voortdurend moeten proberen aan verschillende eisen te voldoen. Doch onverdeelde aandacht is de sine qua non van succes. Omdat mensen geen machines zijn en we niet over een aan/uit-knop beschikken lijkt 90 minuten de tijdsgrens te zijn waarin iets met optimale concentratie kan worden gedaan. Relaxeren nadat je je hebt ingespannen geeft de mogelijkheid om te herbronnen en de opgedane kennis te verwerken. De meeste creatieve ideeën komen trouwens tijdens momenten van ontspanning.
5. Niet de tijd die we aan iets besteden, maar de energie die we erin steken bepaalt de kwaliteit ervan
Niet het aantal uren dat we aan ons werk besteden, maar de energie die we er insteken bepaalt de kwaliteit ervan. ’s Werelds beste atleten, muzikanten, schrijvers, schaakspelers werken op die manier. Ze oefenen nooit meer dan 4 1/2 uur per dag. Ze slapen ook meer dan wij doen en lassen meer rustperiodes in.
6. Het magisch getal om ware expertise te bereiken: 10.000 uur
6/ Volgens wetenschappers bestaat er ook een magisch getal dat toelaat ware expertise te bereiken: 10.000 uur. Neurowetenschapper Daniel Levitin bevestigt dit getal: ‘Studie na studie, of het nu om componisten, basketballers, auteurs, schakers of meesteroplichters gaat, telkens opnieuw komt dit cijfer tevoorschijn. 10.000 uur is het equivalent van 3 uur per dag, zeven dagen per week, gedurende 10 jaar. Niet een keer heeft iemand een voorbeeld gevonden van iemand die de absolute wereldtop bereikte in minder tijd.’