De Twitter Files zijn niet de bom die we verwachtten

Elon Musk, de CEO van Twitter, heeft een journalist toegang gegeven tot interne documenten aangaande een controversiële kwestie op het platform. De Miljardair wil op die manier het grote publiek meer inzage geven in wat er zich in het verleden heeft afgespeeld achter de schermen van het platform.

In het nieuws: De Amerikaanse journalist Matt Taibbi heeft aangetoond dat Twitter wel degelijk enkele berichten over de zoon van Biden heeft verwijderd tijdens de presidentsverkiezingen in de VS.

De essentie: In een reeks van 37 tweets beschrijft de journalist aan de hand van interne documenten hoe de voormalige directie van Twitter de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed door de Democraten te bevoordelen.

De context: Een terugblik op de affaire omtrent Hunter Biden.

 • In 2016 riepen de toenmalige president Barack Obama en vicepresident Joe Biden op tot het vertrek van de Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin, terwijl Rusland de Krim veroverde.
 • Een verzoek dat werd ingewilligd, maar voor Shokin was het vooral een poging van Biden om een onderzoek naar zijn zoon over diens beloning als directeur van de Oekraïense energiegigant Burisma te vermijden.
 • Dat onderzoek werd uiteindelijk stopgezet.
 • En dat is precies wat de Republikeinen de Democraten al jaren verwijten. In juli 2019 vroeg Donald Trump aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om het onderzoek opnieuw op te starten.
 • Midden in de verkiezingscampagne blies New York Post de bovenstaande kwestie nieuw leven in door compromitterende e-mails over de zoon van Biden te publiceren.
 • De documenten zelf zorgden ook voor ophef. Zo werd de vraag gesteld of die wel echt waren. Die documenten zijn sindsdien geauthenticeerd, maar het Amerikaanse medium had die wel op een illegale manier verkregen.
 • En dat was het probleem. Twitter – maar ook Facebook – heeft toen besloten enkele stukken uit het artikel van de New York Post te verwijderen omdat die in strijd waren met de regels van de socialemediaplatforms. Het is immers verboden persoonlijke gegevens (e-mails) te publiceren, evenals illegale elementen.

Heeft Twitter toch een rol gespeeld bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

 • Hoewel Musk de vrijgave van de Twitter Files met veel tamtam aankondigde, bleek de thread van de Amerikaanse journalist niet het verwachte schandaal te zijn.
 • De interne documenten onthullen namelijk intense debatten tussen de besluitvormers van het platform over het al dan niet toepassen van censuur.
 • De echte vraag was uiteindelijk of de door de New York Post voorgelegde e-mails al dan niet illegaal waren verkregen.

Kortom: Er is geen verder bewijs geleverd voor de mogelijke betrokkenheid van Joe Biden bij het besluit van Twitter om tweets te verwijderen die verwijzen naar het artikel in de Amerikaanse media. Bovendien blijkt uit de interne documenten niet dat het voormalige management van Twitter heeft geprobeerd de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

 • Trump trekt tot op vandaag de resultaten van de jongste presidentsverkiezingen in twijfel en wou de Twitter Files gebruiken als voorwendsel om de grondwet te veranderen. Waarop Elon Musk antwoordde: “De grondwet is belangrijker dan welke president dan ook. Einde verhaal.”

Veel ophef over niets dus?

 • In zekere zin, ja. Maar het is de moeite waard erop te wijzen dat Elon Musk zijn belofte is nagekomen door een journalist toegang te geven tot interne documenten, om meer transparantie te bieden over het beheer van het platform in het verleden.
 • De Twitter Files hoeven overigens niet beperkt te blijven tot de affaire omtrent de zoon van de president. Veel van de beslissingen van het socialemediaplatform zijn onderwerp van controverse geweest. Het is dan ook waarschijnlijk dat Musk andere interne documenten met de pers zal delen, om enerzijds zout in de wonden van voormalige Twitter-managers te wrijven, maar anderzijds ook om zichzelf in een goed daglicht te stellen.
 • “Het idee hier is om de waarheid te vertellen over alles wat eerder is gebeurd en om vertrouwen bij het publiek op te bouwen voor de toekomst”, twitterde de miljardair. Verdere onthullingen worden zaterdag verwacht.

(ns/fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20