De tijd dringt, maar de VN-klimaatconferentie wordt waarschijnlijk een vol jaar uitgesteld

Experts vrezen dat het uitstel de weg vrijmaakt voor nationale herstelprogramma’s die een hoge tol eisen van het klimaat.

De klimaattop van de Verenigde Naties, beter bekend als COP26, was gepland in november van dit jaar in Glasgow. In April werd de conferentie al uitgesteld tot ‘ergens in de eerste drie maanden van 2021’. Nu blijkt dat zelfs dat niet haalbaar is vanwege reisbeperking door het coronavirus. Het gastland vraagt nu om alles te verplaatsen naar november 2021. `

Overheden worden geacht om tijdens die klimaattop gedetailleerde plannen neer te leggen om de uitstoot van broeikasgassen in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Klimaatexperts vrezen dat landen met weinig klimaatambitie geen stimulans zullen ervaren om de uitstoot te verlagen, als er gedurende zo’n lange periode geen conferentie is om hen bij de les te houden. 

Zeker nu economieën wereldwijd zware klappen krijgen door de coronapandemie, is het cruciaal om naties te stimuleren om hun herstelplannen in lijn te brengen met de groene transitie. Het risico bestaat dat de klimaatambities in sommige regio’s zullen opgeofferd worden aan het altaar van de economische relance. 

Nochtans wordt steeds duidelijker dat klimaatambities en economische welvaart elkaar niet uitsluiten. Een uitgebreide studie van de Universiteit van Oxford toont aan investeringen in groene projecten als herstelprogramma meer jobs creëert, en een groter rendement kent dan investeren in business as usual. 

De huidige engagementen inzake emissiereducties werden aangegaan in 2015 tijdens COP21 in Parijs. Die plannen zouden de planeet naar schatting minstens 3 graden warmer maken dan het pre-industriële niveau. Terwijl op diezelfde conferentie vastgelegd werd dat de aarde maximum 2 graden mag opwarmen om in de toekomst catastrofes te vermijden.

Het IPPC, ’s werelds leidende orgaan op het gebied van klimaatwetenschap, waarschuwt dat de internationale gemeenschap tegen 2030 drastisch van koers moet veranderen. Dat maakt een conferentie die landen stimuleert om ambitieuze klimaatplannen op te stellen des te urgenter. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.