De slimme contactlens komt eraan

De Amerikaanse startup Mojo Vision heeft een prototype klaar van een slimme contactlens die de wereld rondom u van informatie voorziet. Dat schrijft technologiemagazine The Verge.

Een opstartbedrijfje uit Silicon Valley ontwikkelt naar eigen zeggen de ‘eerste echte smart contactlens ter wereld’.

De bedoeling is om een scherm zo dicht mogelijk tegen uw oog te krijgen om zo te optimaliseren hoe u de wereld ziet, letterlijk. Zo zouden de lenzen de randen van obstakels kunnen markeren in het donker. Het zou slechtzienden kunnen helpen door op dingen in te zoomen, of door tekst bijvoorbeeld scherper te maken.

Gekoppeld aan een smartphone zou het informatie kunnen geven over personen of voorwerpen binnen uw gezichtsveld. Bijvoorbeeld de facebookgegevens boven het hoofd van iemand waar u naar kijkt. Augmented reality heet dat: Een beeld van de werkelijkheid met extra informatie over de omgeving. Het smartphonespelletje Pokémon Go is een bekende toepassing van dat gegeven.

Het prototype kan momenteel enkel nog beelden met een vrij lage resolutie tonen in zwart-wit. Bovendien is moet het nog gekoppeld zijn aan een grote externe batterij. De ontwikkelaar beweert echter dat het een schermpje heeft met een resolutie van 14.000 ppi (pixels per inch). Dat is zo’n vijftig keer scherper dan het doorsnee smartphonescherm.

Zo’n hoge resolutie is nodig omdat de pixels erg klein moeten zijn. Direct tegen de oogbal zou een aantal pixels van doorsnee formaat het gezichtsveld al volledig belemmeren.

Mojo Vision hoopt zijn lens al binnen twee jaar op de markt te brengen. De startup haalde meer dan 90 miljoen dollar op voor de ontwikkeling van het nieuwe snufje.

Vlaamse wetenschappers hebben al eerder een slimme contactlens ontwikkelt voor medische toepassingen. De UGent en Imec uit Leuven ontwikkelden een lens die oogvocht kan meten en medicatie kan toedienen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20