De Siberische bossen staan in brand, maar de Russische soldaten die deze normaal gesproken blussen zitten in Oekraïne

Rusland kan de bosbranden in Siberië maar niet onder controle krijgen. De militaire eenheden die normaalgesproken verantwoordelijk zijn voor strijd tegen het vuur bevinden zich nu in Oekraïne, waar ze in gevecht zijn met Oekraïense soldaten en niet een natuurbrand.

De bosbranden in het Russische Siberië zijn geen ongewoon verschijnsel: ze doen zich jaarlijks van de lente tot de herfst voor. Maar dit jaar is de omvang van de brandhaarden flink toegenomen, omdat Rusland niet de mankracht heeft om het vuur te bedwingen.

Op Twitter is te zien dat de grootschalige brandhaarden in het land ontembaar om zich heen grijpen.

Tweede front voor Rusland

De enorme branden zijn zo groot dat ze momenteel bestempeld worden als een tweede front in de oorlog met Oekraïne. Veel troepen en materiaal die normaal gezien gebruikt worden om de branden te bestrijden, zijn afkomstig uit het oostelijke militaire district van Rusland, gelegen in Siberië. Deze soldaten bevinden zich nu echter in Oekraïne, waardoor ze niet kunnen deelnemen aan de strijd tegen het vuur.

Elk jaar vormen namelijk militaire vliegtuigen en personeel van het district, aangevuld met middelen van de Air Forest Protection Service en lokale inwoners, de blusploegen in de regio. En zelfs zonder de oorlog in Oekraïne blijken deze middelen overbelast. 

“We moesten een stap terug doen en ons overgeven, waarbij we grote gebieden aan de branden hebben moeten opofferen”, zei de Russische brandweerman Grigory Kuksin vorig jaar.

“Duizenden brandweerlieden, landarbeiders, militairen en andere hulpverleners vechten tegen het vuur. In verschillende steden zijn ambtenaren wanhopig op zoek naar meer vrijwilligers en financiële middelen om de branden te bestrijden”, aldus Greenpeace

Moskou lijkt dus een keuze te moeten maken tussen de oorlog in Oekraïne of die in de eigen achtertuin. “Voor grote branden zijn militaire vliegtuigen nodig om satellietrapporten van de brandhaarden te maken en om ze te bestrijden. Het is echter twijfelachtig of deze troepen in de zomer beschikbaar zullen zijn als de oorlog in Oekraïne doorgaat”, aldus Jessica McCarty, een klimaatonderzoeker aan de Universiteit van Miami tegen Axios.

“Als de algemene bevolking van ‘mannen’ en brandweerlieden weg is, betekent dat de middelen om de brand te bestrijden ernstig beperkt zijn”, vult NASA-onderzoeker Amber Soja aan.

Daarnaast werken Amerikaanse en Europese onderzoekers vaak samen met hun Russische collega’s in hun onderzoek naar natuurbranden. Door de oorlog van Rusland kunnen de Europeanen en Amerikanen dit jaar niet hun collega’s bijstaan door de bosbranden te monitoren en bestuderen. In plaats daarvan zijn de Russen overgeleverd aan enkel satellietgegevens, die hun beperkingen hebben, vooral wanneer het gaat om het bevestigen van daadwerkelijke brandhaarden.

Twee keer zo groot als Portugal

Volgens Greenpeace gaat in Rusland elk jaar twee miljoen hectare bos verloren, als gevolg van natuurbranden. Volgens de officiële statistieken worden 9 van de 10 branden daarbij veroorzaakt door menselijk handelen. 

Maar de bosbranden in Rusland lijken met het jaar heviger te worden, waardoor vorig jaar alle records werden gebroken. Doordat Moskou dit jaar niet lijkt te kunnen reageren op de branden, heeft het huidige jaar het voorgaande jaar alweer overtroffen. Vorig jaar ging een gebied van twee keer zo groot als Portugal in vlammen op.

De rook van deze enorme branden in Siberië heeft vorig jaar volgens NASA voor het eerst in de geschiedenis de noordpool bereikt.

Klimatologen zijn bezorgd dat door deze massale branden een enorme hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht vrijkomt, wat van invloed is op het smelten van de permafrost. Dit leidt op zijn beurt tot een nieuwe golf van branden

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.