Hoe de Russische invasie van Oekraïne ons een stap dichter brengt bij een oorlog om het noordpoolgebied

De Russische invasie van Oekraïne heeft implicaties over de hele wereld en het noordpoolgebied ontsnapt daar niet aan. De Russische agressie heeft geleid tot de schorsing van de Arctische Raad, het belangrijkste internationale forum voor samenwerking in het Noordpoolgebied, waarvan Rusland, onhandig genoeg, tot 2023 voorzitter was. De delicate vrede in het noordpoolgebied lijkt daarmee op het spel te staan. En dat het gebied, mede door de klimaatverandering, een economische goudmijn is, helpt de zaak geenszins.

Waarom is dit belangrijk?

De samenvloeiing van de Russische invasie van Oekraïne en de klimaatverandering zullen de handelsbalans en veiligheid in het noordpoolgebied onherroepelijk veranderen, en een regio die ooit de problemen van de rest van de wereld vermeed, wordt er nu mee geconfronteerd.

Decennia lang was het noordpoolgebied in het algemeen - en de Arctische Raad in het bijzonder - een soort oase voor gespannen internationale betrekkingen. Er werd gewerkt aan handels-, milieu- en wetenschappelijke kwesties, terwijl veiligheidszorgen zorgvuldig werden vermeden. De Arctische Raad bleef bijvoorbeeld werken na de Russische invasie van de Krim in 2014.

Maar de laatste invasie was een brug te ver en vormde "ernstige belemmeringen voor internationale samenwerking", volgens een g

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20