De robots van Hyperion Robotics printen in 3D duurzaam beton

Het Finse Hyperion Robotics zet bouwafval om in beton. Dit is niet alleen duurzamer volgens mede-oprichter Ashish Mohite, het vermindert ook het personeelstekort en ecologische voetafdruk van bedrijven omdat cement overbodig wordt. Mohite vertelt.

Hoe is het idee ontstaan?

“Ik heb een PhD in architectuur, en deed onderzoek naar 3D-printen. Net als een aantal van de medeoprichters kom ik ook uit de bouw. De bouw staat wat ontwikkeling betreft al jaren stil omdat er gebruik wordt gemaakt van decennia-oude technieken. Wij zagen onze kans schoon door onze kennis met elkaar te bundelen. Door te optimaliseren en automatiseren kun je de productiviteit in de bouwsector verhogen. Met het oog op de komende personeelstekorten en materiaaltekorten in de bouw, zijn we Hyperion Robotics begonnen. Wij verkopen niet de robots, maar de technologie achter de robots.” 

Wat doet hyperion robotics precies? 

“We werken voor grote projecten waar beton voor nodig is. Met behulp van een grote robot van 2500 kilo wordt het beton – dat gemaakt is van lokale afvalmaterialen – naar wens gegoten. Zo maakten we een silo voor de mijnbouw waar we afvalmaterialen uit de mijn gebruikten om beton van te maken. Normaal zou dat materiaal op een stortplaats eindigen, maar nu krijgt het een tweede leven. Het recept voor het beton is per keer anders omdat er andere materialen voorhanden zijn. Het hele duurzame concept valt weg als we vanuit Finland materialen moeten versturen naar de hele wereld. Dus verzenden we de robots over de hele wereld.” 

Kunstmatige koraalriffen

Op de website komen ook foto’s voorbij van een kunstmatig koraalrif. 

“Dit project deden we samen met het Fraunhofer Instituut in Duitsland voor hun project in de Baltische zee. Zij bestuderen daar het zeeleven. Kunstmatige koraalriffen worden nu nog gemaakt van normaal beton. Wij onderzoeken nu hoe het zich vormt als we duurzaam gerecycled beton gebruiken. Dit is ook om aan onze klanten te laten zien wat er allemaal mee gedaan kan worden. Als we gezamenlijk de klimaatdoelstellingen van 2030 willen halen, is het belangrijkste wat je kan doen het probleem van cement en beton oplossen. Dat is namelijk 8 procent van de CO2-uitstoot per jaar. De productie kost 20 procent van de energie die de Europese Unie tot beschikking heeft. Daar draait Hyperion’s missie om: het oplossen van dit probleem door middel van 3D-printen met het gebruik van gerecyclede materialen. Ik denk dat ons unique selling point is.” 

Hoe gaat hyperion verder? 

“We moeten mensen overtuigen waarom onze pilotprojecten echt werken. Onszelf structureel presenteren als een betere oplossing voor een volgende fase. Niemand is bereid om de robot en onze technologie af te nemen als ze niet weten of het werkt. We willen een totaalpakket aanbieden met de kant-en-klare robot, het betonrecept en lokale ondersteuning van een mechanicus zodat we niet de wereld hoeven over te reizen om iets te repareren. Het goedkoopste pakket zal rond de 200.000 euro liggen, maar daar zijn we nog over aan het nadenken.” 

Dit bericht verscheen eerst op Innovation Origins.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.