Hoe 3D-printen koraalriffen van de ondergang kan redden

Koraalriffen zijn op grote schaal slachtoffer van het broeikaseffect. Wetenschappers komen nu met een inventieve oplossing op de proppen: 3D-geprinte riffen. 

Onderzoekers en architecten aan de universiteit van Hongkong hebben kunstmatige riffen ontwikkeld voor de kust van de miljoenenstad met behulp van ge-3D-printe ‘tegels’.

Die zijn ontworpen om zogenaamde breinkoralen, bolvormige kolonies van steenkoralen, na te bootsen en zullen de koraalrifpopulatie in het in Hoi Ha Wan Marine Park aansterken. 

3D-tegels

De hexagonale tegels zorgen ervoor dat koralen sneller houvast krijgen op het materiaal. Koralen kunnen zich namelijk moeilijk aan de zeebodem vasthechten omdat die beweegt en schurende zandkorrels kunnen hun delicate weefsel beschadigen.

De ge-3D-printe ‘tegels’. Foto: HKU

De wetenschappers maakten 128 stuks, die een kunstmatig rif vormen wanneer ze aan elkaar geklikt worden, en plaatsten ze in juli in het water. Om de vooruitgang in kaart te brengen, zullen de onderzoekers de komende twee jaar naar het rif duiken.

Koraalriffen verdwijnen

Het 2,6 vierkante kilometer grote Hoi Ha Wan-park herbergt in principe meer dan 60 soorten koraal en meer dan 120 vissoorten, maar in 2018 verwoestte een supertyfoon zo’n 80 procent in het koraalgebied waardoor slechts enkele soorten overleefden. Daarnaast vormt ook verbleking ten gevolge van de snel stijgende temperatuur van het water een grote bedreiging voor het koraal. Zonder in te grijpen, zou het tientallen jaren duren voordat verschillende soorten zich op natuurlijke wijze herstellen. 

Tenzij de uitstoot van CO2 voldoende wordt verminderd om de opwarming van de oceanen tegen te gaan, bestaat er volgens Unesco een grote kans dat koraalriffen in de hele wereld halverwege deze eeuw volledig zijn verdwenen. Dat heeft zware gevolgen voor miljoenen mensen.

Riffen vormen namelijk een habitat voor een miljoen soorten en beschermen kustlijnen tegen erosie door tropische stormen en dienen als barrière voor de stijgende zeespiegel. Maar volgens het VN-milieuprogramma (UNEP) zou naar schatting ongeveer 25 tot 50 procent van ‘s werelds koraalriffen al verwoest zijn en wordt 60 procent bedreigd. 

Lees ook:

Meer