De reacties op Paul Magnette: van “Gezond verstand” tot “Terug naar de 19de eeuw”

Op sociale media regent het reacties op de uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette, die in Humo provocerend stelt dat “België het eerste land mag worden zonder e-commerce”. Een bloemlezing.

Georges-Louis Bouchez (voorzitter MR): “Amazon is slecht, behalve om de boeken van Paul Magnette te verkopen. Serieus: er zijn regels nodig om werknemers te beschermen, maar geen visies die werkgelegenheid verwoesten en eeuwige werkloosheid creëren.”

Socialistische vakbond BBTK: “Los van de oneliners getuigt de boodschap van Paul Magnette wel van gezond verstand: hij bekritiseert de wedloop naar consumptie en flexibiliteit en wijst daarbij vooral naar het debat over de uitbreiding van nachtwerk. Hiermee staat hij haaks tegenover partijen als Open VLD en MR, trouwe pleitbezorgers van flexibiliteit en goedkoop nachtwerk voor iedereen.”

Egbert Lachaert (voorzitter Open Vld): “Terugkeren naar de economie van 100 jaar geleden zal ons niet helpen. E-commerce kan duizenden mensen nu een job bezorgen. We gaan dat toch niet laten liggen?”

Kurt Vanryckeghem (CD&V- Vlaams Parlementslid): “De uitspraak van Magnette is jammerlijk. E-commerce en fysieke winkels sluiten elkaar totaal niet uit. Integendeel: samen vormen ze ‘fygitaal winkelen’. We moeten e-commerce niet bannen, maar lokale handelaars ondersteunen in gebruik.”

Sonja Rottiers (manager in financiële sector): “België is geen eiland. Door de niet-aangepaste reglementering op nachtarbeid gingen duizenden jobs verloren ten voordele van de bedrijven die zich juist over de grens bevinden. Een evolutie waar juist Wallonië vooral de vruchten had van kunnen plukken!”

Saskia Van Uffelen (IT-manager): “Allen terug met paard en kar? Communiceren met de postduif en de stoomtrein terug bovenhalen? Dit is een voorbeeld van kop in het zand steken, gebrek aan leiderschap.”

Tanguy Goretti (stichter fietsbedrijf Cowboy): “Terwijl president Emmanuel Macron de Franse techbedrijven verdedigt, twijfelen onze politici aan het nut van e-commerce. We hebben de politici die we verdienen. Laat ons dit veranderen bij de volgende verkiezingen.”

Kristel Van Damme (vakbond ACV Puls): “E-commerce kan wél in België! De klok terugdraaien is utopisch. En zelf durven we ook al eens een bestelling te plaatsen via internet. Maar tegelijkertijd zullen winkels verder moeten inzetten op een leuke winkelervaring met een duurzaam karakter. De jobs in de Nederlandse logistieke centra ruiken naar moderne slavernij. Zulke jobs willen we niet in België.”

Winkelfederatie Comeos: “Dit voorstel getuigt van een ongeziene roekeloosheid. De Belgische consumenten hebben e-commerce volledig omarmd. Meer dan 80 procent van de Belgen bestellen vandaag online. Als dat allemaal vanuit het buitenland moet komen, verliezen we 9 miljard euro aan omzet en tienduizenden jobs.”

(lp)

Meer