Naarmate de technologie voortschrijdt, is de ooit alomtegenwoordige magneetstrip langzaam aan het verdwijnen. Magneetstrips, die meestal gemaakt zijn met vervuilende zware metalen, worden al tientallen jaren gebruikt op bankpasjes, treinkaartjes, ID’s en medische dossiers.
Hun populariteit neemt echter af nu er milieuvriendelijkere en handigere alternatieven komen. Mastercard heeft al aangekondigd dat het banken vanaf dit jaar niet langer zal verplichten om magneetstrips op debet- en creditcards te gebruiken.
De opkomst van contactloze kaarten
Contactloze kaarten met RFID-chips (Radio Frequency Identification) worden steeds populairder en bieden een veiligere en efficiëntere manier om transacties uit te voeren. Deze kaarten kunnen niet worden gewist door magneten, waardoor het risico op gegevensbeschadiging afneemt. Daarnaast worden afdrukbare streepjescodes en herbruikbare contactloze kaarten overwogen als mogelijke alternatieven voor magneetstrips.
Lee Minter, hoofd wereldwijde activiteiten bij Nagels, dat magneetstripkaartjes en andere producten maakt, merkt op dat het bedrijf het gebruik van magneetstrips aanzienlijk heeft zien afnemen. Volgens Minter heeft minder dan een vijfde van de vijf miljard tickets die Nagels jaarlijks print magneetstrips.
De toekomst van ticketing
Nu magneetstrips steeds minder populair worden, komen er nieuwe technologieën om ze te vervangen. Thermisch geprinte papieren tickets met QR-codes worden getest op meerdere treinstations in het Verenigd Koninkrijk en bieden een milieuvriendelijker en handiger alternatief. Hoewel er enkele problemen zijn geweest met printerstoringen en ticketmachines, zijn deze problemen grotendeels opgelost.
Sue Walnut, productdirecteur voor intelligente transportsystemen bij Vix Technology, stelt dat er minder behoefte is om de verouderde technologie te behouden gezien de vele verschillende manieren om treinkaartjes te valideren die nu beschikbaar zijn. Behalve QR-codes worden ook chip en PIN kaarten gebruikt. Sommige voordelen gelinkt aan magneetstrippenkaarten blijven echter bestaan, zoals het gemak van magneetstrippenkaarten die in creditcardhouders in portemonnees passen.
Toch nog nadelen
Prof. Murdoch, onderzoeker aan het University College in Londen, stelt dat hoewel magneetstriptechnologie zeer goed ingeburgerd is, het onvermijdelijk is dat deze geleidelijk zal verdwijnen. Een nadeel daarvan is dat problemen en fraude met magneetstrips momenteel goed begrepen worden, terwijl nieuwere, theoretisch veiligere technologieën complexer kunnen zijn en daardoor vatbaarder voor nieuwe vormen van criminaliteit. Hij merkt op dat het ironisch genoeg gemakkelijker is om fraude aan te tonen bij magneetstriptransacties dan bij de nieuwere, veiligere methoden, waar het bewijs moeilijker te leveren is.
Een erfenis van magneetstrips
Ondanks hun achteruitgang hebben magneetstrips een blijvende invloed gehad op ons dagelijks leven. Ze werden in de jaren zestig uitgevonden door een IBM-ingenieur. Magneetstrips worden al tientallen jaren gebruikt en hebben een belangrijke rol gespeeld in verschillende sectoren, waaronder het bankwezen, de transportsector en de gezondheidszorg.
Nu de magneetstrip geleidelijk aan verdwijnt, is het waarschijnlijk dat nieuwere technologieën zijn plaats zullen innemen. Hoewel er enige bezorgdheid bestaat over de veiligheid van deze nieuwe methoden, bieden ze een efficiëntere en milieuvriendelijkere manier om transacties uit te voeren. Het verdwijnen van de magneetstrip markeert het einde van een tijdperk waarin technologie een belangrijke rol heeft gespeeld in ons dagelijks leven.
Key takeaways
• Magneetstrips worden steeds minder populair door technologische vooruitgang en de opkomst van nieuwere, handigere alternatieven.
• Contactloze kaarten met RFID-chips worden steeds populairder en bieden een veilige en efficiënte manier om transacties uit te voeren.
• Nieuwe technologieën zoals thermisch geprinte papieren tickets met QR-codes worden getest om magneetstrips te vervangen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!