Morgen volgt een drukke kern. Naast het eeuwige krantencontract staan er ook nog een paar andere dossiers op de agenda.
- Het lijkt wel alsof Vivaldi geen afscheid wil en kan nemen van één dossier, dat heel de regeerperiode lang blijft terugkomen: het krantencontract.
- Daarbij probeerde de PS opnieuw de doodstrijd te rekken: ze stelden alsnog voor om de overgangsperiode van het krantencontract, die afloopt in juli dit jaar, en die eigenlijk al een verlenging in extra time is, nog eens verder te laten lopen. Ook Ecolo wil dit.
- Vicepremier Georges Gilkinet van Ecolo stuurde er ook op aan om het steunbedrag voor de uitgevers en vzw’s die tot nu toe onrechtstreeks van de subsidie konden genieten, toch nog op te trekken. Maar de liberalen willen zich houden aan de net geen 100 miljoen euro die voorzien is tot 2026.
- Dat geld wordt verdeeld onder de uitgevers en vzw’s die kranten en tijdschriften bussen in dunbevolkte gebieden: 75 procent van de 100 miljoen gaat dus naar Franstalige uitgevers. Maar die vonden dat finaal helemaal niet genoeg, en zetten hele zware druk op de regering: ze eisen nog meer.
- Een compromis kon ook maandag niet gevonden worden, morgen moet Vivaldi er zich weer over buigen. Nu al lijkt er één grote verliezer uit de bus te komen: de kleinere Vlaamse derde grote uitgever Roularta.
- Want in plaats van de koek te vergroten, zou men die 100 miljoen aan fiscale kortingen anders gaan verdelen, en minder geld naar de magazines laten vloeien. Vooral Roularta, dat via Knack en andere magazines nog erg veel papieren abonnees heeft, dreigt zo het kind van de rekening te worden. De 10 miljoen euro die de magazines nog zouden krijgen, valt dan open en is te verdelen onder de (Franstalige) krantenuitgevers. Het is onduidelijk of ook de vzw’s, met grote publicaties van de christelijke en socialistische zuil, het gelag zullen betalen.
- Tegelijk duiken nu weer allerlei juridische donderwolken boven het dossier op: als die steun voor de kranten zo hoog wordt, dreigen de Franstalige uitgevers 85 eurocent per krant te krijgen, wat meer is dan de vraagprijs om te bedelen. Ongeoorloofde staatssteun dus, volgens Europa.
- En nog meer: het boze Roularta zou wel eens naar de rechter kunnen stappen, en heel de deal alsnog torpederen, als zij in de kou gezet worden. “Dit is discriminatie. We bekijken wat we hiertegen kunnen ondernemen. We sluiten gerechtelijke stappen niet uit’, zegt Roularta-CEO Xavier Bouckaert in De Tijd.
- Dat zou betekenen dat naast kleine verdeler PPP, die het krantencontract won, maar het vervolgens geschrapt zag door Vivaldi, zich nu ook een grote uitgever in de juridische strijd gooit. Zo wordt het hele dossier verder een juridische en financiële knoeiboel zonder weerga.
- Overigens belooft het een bijzonder drukke kern te worden, zo vlak voor de nucleaire hoogmis van de premier op donderdag. Want het dossier van de logopedie voor autistische kinderen ligt te wachten, net als een pak andere dossiers van Frank Vandenbroucke (Vooruit), wat de socialisten irriteert.
- En ook Vincent Van Peteghem (cd&v) staat te trappelen om een hele reeks fiscale dossiers erdoor te krijgen. Ook die wachten al sinds vrijdag: onder meer de nieuwe regeling voor ploegenarbeid, een regeling voor de farmasector en de btw op sloop en heropbouw van huurwoningen.