De langverwachte resultaten van Nvidia: “Ik heb nog nooit een situatie gezien waarin een hele sector zo afhankelijk is van één bedrijf”

De langverwachte resultaten van Nvidia: “Ik heb nog nooit een situatie gezien waarin een hele sector zo afhankelijk is van één bedrijf”
Jensen Huang – CEO Nvidia – Getty Images

De Amerikaanse chipgigant Nvidia publiceert woensdag zijn resultaten voor het tweede kwartaal. Dat is iets waar de hele sector naar uitkijkt. De explosieve groei van kunstmatige intelligentie en de bijbehorende chips zijn de belangrijkste reden waarom de techindex Nasdaq het dit jaar al zo goed heeft gedaan.

Waarom is dit belangrijk?

Kunstmatige intelligentie vereist fenomenale rekenkracht. Daarom is er een grote nood aan supercomputers en de daarbijhorende grafische chips, ook wel GPU's genoemd. Nvidia is 's werelds grootste ontwerper van GPU's en lat rivaal AMD ver achter zich. Het Amerikaanse bedrijf heeft al een topperiode beleefd op de beurs. Nvidia is zelfs toegetreden tot het zeer besloten clubje van bedrijven met een marktkapitalisatie van 1.000 miljard dollar.

In het nieuws: Nvidia deelt morgen (woensdag) de kwartaalresultaten.

  • Sinds begin dit jaar noteert de chipgigant ruim 210 procent in de plus. De marktwaarde heeft intussen de kaap van 1.000 miljard dollar gerond.
  • Nvidia zei in mei dat het een omzet van 11 miljard dollar verwacht voor het tweede kwartaal, terwijl analisten rekenden op 7,2 miljard. De aandelenkoers van het bedrijf steeg toen in één dag met 26 procent.
  • Morgen komen we dus te weten of de chipproducent die doelstelling heeft kunnen waarmaken. Elk ander resultaat zou als een heel slecht signaal kunnen worden beschouwd. Ook kijken de beleggers vol verwachting uit naar de prognoses voor het derde kwartaal.
  • Wall Street gaat ervan uit dat het chipbedrijf de verwachte inkomsten voor het derde kwartaal met ongeveer 110 procent zal verhogen tot 12,50 miljard dollar, volgens Refinitiv. Slechts één keer in de afgelopen twee jaar heeft Nvidia inkomsten voorspeld die onder de ramingen lagen.

De essentie: AI is aan een stevige opmars bezig, wat de vraag naar chips een boost geeft.

  • De lancering van ChatGPT in februari heeft ervoor gezorgd dat er nu enorm veel belangstelling is voor zogenaamde generatieve kunstmatige intelligentie. Alle grote techspelers willen een stukje van de taart.
  • Resultaat: beleggers investeerden massaal in techbedrijven die een link met AI hebben. Verschillende analisten waarschuwen dat er een zeepbel in de maak is, vergelijkbaar met de internetzeepbel van eind jaren ’90.
  • Dankzij ChatGPT kunnen we echt de toegevoegde waarde van AI zien, het enorme potentieel op het gebied van productiviteit, maar ook het gevaar dat die technologie vormt voor onze banen.
  • AI wordt aangedreven door grafische GPU-chips en Nvidia is de belangrijkste ontwikkelaar op dat vlak. De productie wordt uitbesteed aan andere halfgeleiderbedrijven.
  • Het is heel eenvoudig: elk bedrijf met ambities op het gebied van AI moet langs Nvidia. Anders is dat bedrijf veroordeeld tot het ontwikkelen van zijn eigen chips, en er zijn er maar weinig die zich dat kunnen veroorloven.

“Ongezien”

Consequenties: Nvidia is een economische indicator geworden.

  • “Ik schrijf al sinds 1994 over de techsector en ik heb nog nooit een situatie gezien waarin een hele sector zo afhankelijk is van één bedrijf,” zegt Inge Heydorn, partner bij GP Bullhound, geciteerd door het persagentschap Reuters.
  • “AI is echt de laatste pijler van de groei en iedereen is ervan afhankelijk. Als Nvidia zwakte vertoont, zouden we een vrij substantiële correctie in de markt kunnen zien,” waarschuwt de analist.
  • Maar er is reden voor optimisme. Ten minste 10 beurshuizen verhoogden vorige week hun koersdoel voor Nvidia naar 500 dollar per aandeel, wat zo’n 15 procent hoger is dan vandaag. HSBC ziet zelfs een potentiële stijging van 65 procent. Sommige insiders schatten dat de inkomsten over het derde kwartaal zullen uitkomen op 14 miljard dollar.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.