867.045 euro, de kosten van de politie en de gemeentelijke diensten niet meegerekend. Het Comité I heeft gisteren in het Parlement zijn oordeel uitgesproken over de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV). De belangrijkste inlichtingendienst van het leger staat in het middelpunt van alle kritiek.
“Een moorddadig verslag”, “er moeten koppen rollen”, “ik heb nog nooit zo’n vernietigend verslag gezien”, de leden van het Comité Defensie, onder leiding van Denis Ducarme (MR), konden hun oren niet geloven.
De tekortkomingen van de ADIV zijn echter al lange tijd bekend. Al tijdens de parlementaire commissie die volgde op de aanslagen in Brussel had de inlichtingendienst van het leger het zwaar te verduren gekregen.
Maar nu sprak het Comité I zijn oordeel uit. Het is het zogenoemde Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het verslag, dat nog strenger is dan dat van de interne diensten van het leger, dat enkele dagen eerder werd ingediend, is dan ook vernietigend. Dit is wat de minister van Defensie, Ludivine Dedonder (PS), voor de commissie te zeggen had.
De tekortkomingen:
- Slechte informatiedoorstroming
- Personeelstekort
- Te veel personeelsverloop
- Gebrek aan expertise
- Afwezigheid bij belangrijke vergaderingen
- Geen prioriteit gegeven aan extreem rechts
Maar Ducarme en de andere parlementsleden richten zich niet rechtstreeks tot de minister van Defensie. Zelfs Théo Francken (N-VA) niet, die in het begin van het dossier veel kritiek had op Ludivine Dedonder. De nationalist, die nu weer een ‘eenvoudige’ parlementariër is, heeft defensievraagstukken tot zijn prioriteit gemaakt tijdens deze legislatuur. Hij zei niettemin tegen de minister: “Het zou u sieren uw verantwoordelijkheid te erkennen”.
Het blijkt dat de minister in maart al geïnformeerd was over de situatie, als onderdeel van een bijeenkomst gewijd aan operaties met extreemrechtse elementen. Comité I zegt niet of de naam van Conings werd genoemd. Ter herinnering: de OCAD (civiele inlichtingendienst) had de voortvluchtige reeds op 17 februari op de dreigingslijst van niveau 3 gezet.
En nu?
- De rekening is bekend van een jacht die nutteloos bleek: 867.045 euro. Dit omvat de kosten van personeel, voedsel en de kosten van (veel) voertuigen.
- De minister overweegt een volledige revisie van de ADIV met een meerjarenbeleidsplan, nieuw personeel, strengere controle op machtigingen en toegang tot wapenvoorraden. Op geregelde tijdstippen zal ook een meer uitgebreide screening worden uitgevoerd. En ten slotte, een betere informatie-uitwisseling tussen diensten.
Maar welke koppen moeten rollen? Als het probleem structureel is, gaan de verantwoordelijkheden waarschijnlijk verder dan de inlichtingendienst. Het hoofd, Philippe Boucké, die pas sinds september in functie is? Of het hoofd van het leger, Michel Hofman? Weet de minister, die van mening is dat ze “een puinhoop heeft geërfd”, meer dan zij zegt?
Misschien is het antwoord, in het licht van een dergelijke desorganisatie, dat een eenvoudig ontslag niet voldoende zal zijn. Alles zal herzien moeten worden.
Lees ook:
- Opnieuw krijgt militair met ingetrokken veiligheidsmachtigingen toegang tot wapendepot
- Onder spervuur van kritiek duwt minister Dedonder de verantwoordelijkheid naar de legertop, én de voorgangers van N-VA
(tb)