Opnieuw krijgt militair met ingetrokken veiligheidsmachtigingen toegang tot wapendepot

Onderofficier Bart D.S. verloor na de vlucht van Jürgen Conings zijn veiligheidsmachtigingen. De man staat bekend bij de militaire inlichtingendienst ADIV als lid van de motorclub MC Egmond Nomads, een ‘support club’ van de beruchte Hells Angels. Tot op vandaag zou D.S. toegang hebben en zelf wacht houden bij het munitiedepot. Dat schrijft De Morgen.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat de ondertussen overleden militair Jürgen Conings aan de haal ging met een reeks wapens en bleek dat hij een ernstige dreiging vormde, werd duidelijk dat de man al langer op de radar van de veiligheidsdiensten stond. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) eiste daarna dat alle militairen die gekend zijn vanwege hun extreme sympathieën meteen worden afgeschermd van wapens, gevoelige plekken en geheime informatie. Dat blijkt niet helemaal zo gebeurd te zijn.

Na de vlucht van Jürgen Conings verloor onder meer Bart D.S. zijn veiligheidsmachtigingen, blijkt uit een nota die De Morgen kon inkijken. D.S. werkt als onderofficier voor de dienst ‘Kazernering’ van het 18de bataljon Logistiek. Die dienst staat in voor het dagelijkse onderhoud van de kazerne in Leopoldsburg. Om de zoveel weken moet die dienst de wacht doen in het munitiedepot.

Outlaws

D.S. leidt dan een ploeg van een zestal militairen. Ze hebben toegang tot de reservesleutels van de munitiebunkers, om in geval van nood binnen te kunnen. “Bart D.S. wacht laten doen in het munitiedepot is een naïeve, onverstandige keuze. Dan zet je, net zoals bij Conings, de kat bij de melk. Dit toont dat men binnen het leger nog altijd de ernst van de situatie niet inziet”, laat een bron optekenen door De Morgen.

De militair staat bekend bij de militaire inlichtingendiensten als lid van MC Egmond Nomads, een ‘support club’ van de beruchte motorclub Hells Angels.

De club is sinds 2019 verboden in Nederland vanwege haar connecties met de criminele onderwereld. De Hells Angels zien zichzelf als outlaws en verwerpen de regels van de rechtsstaat.

“Ernstige fouten”

Vandaag wordt het rapport van Comité I, het controleorgaan van de inlichtingendienst ADIV, over de zaak-Jürgen Conings besproken in de Kamer. Daarin zou staan dat de ADIV “ernstige fouten” heeft gemaakt op alle niveaus, maar ook in de hiërarchische lijn binnen Defensie.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20