De havens van LA zitten stampvol, wereldwijde vertragingen op leveringen verwacht

De dokken van Los Angeles en Long beach zijn al enkele dagen volgepakt met containerschepen. Bedrijven zoals Ikea verwachten globale vertragingen door de opstopping.

Een recordaantal containerschepen doen de laatste dagen de grootste havens van Californië aan. De Amerikaanse havenarbeiders staan machteloos tegenover de historische flessenhals. Om enige verlichting te brengen, werden vandaag afwijkende routes naar andere havens geopend. Het is de eerste keer sinds 2004 dat deze handrem nodig was, aldus persagentschap Bloomberg.

In totaal wachten er nog 38 containerschepen om gedokt te worden. 36 van die schepen liggen in de nieuwe afwijkzones en zullen vermoedelijk omgeleid worden naar nabijgelegen havens.

Stormen langs de westkust

Bovenop de overlast aan containers, moet de haven ook het hoofd bieden aan aanhoudende barre weersomstandigheden. Deze week stormde het rond de kust van Californië. Stevige winden zorgen voor golven van meer dan 5 meter hoog. Verschillende vrachtschepen moesten tijdelijk het anker uitwerpen in veiligere waters. Er wordt verwacht dat het slechte weer nog even zal aanhouden

‘We verwachten niet dat de storm zo slecht zal worden dat schepen niet meer ter zee kunnen gaan, maar we staan klaar om schepen bij te staan als ze willen schuilen’, zei Kip Louttit, directeur van de Marine Exchange in LA, in een persbericht.

Ook op het land is het niet makkelijk voor de havens. Zieke arbeiders, werken met sociale afstand en een sluipend tekort aan materiaal om schepen te ontladen, zijn nog enkele prangende problemen.

Globale vertragingen bij Ikea

De opstopping zal ook bij ons gevolgen hebben. De Zweedse meubelreus Ikea liet haar klanten al weten dat de storingen in het havenverkeer mogelijks zullen leiden tot wereldwijde vertragingen op leveringen. Andere bedrijven zoals de techfabrikant Whirlpool Corp. zoeken ondertussen een andere oplossing. Zij bekijken de mogelijkheid om via de lucht hun cargo toch op tijd te leveren. Het is nog niet meteen duidelijk hoeveel andere bedrijven nog in de problemen zitten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20