De Grote Muur 2.0: China bouwt muur langs grens met Myanmar

China is begonnen met de bouw van een muur met prikkeldraad en bewakingscamera’s langs de zuidelijke grens met Myanmar om illegale overtochten te voorkomen. 

Op sociale media circuleren sinds kort beelden van de nieuwe metalen hekken in twee verschillende plekken in de Chinese provincie Yunnan, grenzend aan Myanmar, zo meldt de radiozender Radio Free Asia.

Volgens autoriteiten in de Myanmarese grensregio Kokang hebben de Chinezen het project tot de ‘Zuidelijke Grote Muur’ gedoopt en is het de bedoeling dat de constructie uiteindelijk langs de 2.000 km lange grens tussen de twee landen zou worden opgetrokken tegen 2022. Op die manier, zo zeggen ze zelf, zou China ontsnappingspogingen van haar eigen burgers proberen te voorkomen.

Pandemie

Een artikel in de Chinese partijkrant People’s Daily gepubliceerd in september vertelt echter een ander verhaal. De ‘barrikaden’ zouden in Wanding, in Yunnan, gebouwd zijn om ‘een halt toe te roepen aan het illegale komen en gaan aan deze grenssectie’. De krant berichtte dat het hek opgetrokken werd om China te beschermen van geïmporteerde gevallen van het coronavirus. 

China beweert dat het hek, met prikkeldraad en beveiligingscamera’s, is opgetrokken om geïmporteerde gevallen van het coronavirus te voorkomen.

Het People’s Daily-artikel beweerde ook dat de grensmuur was uitgerust met bewakingssystemen en luidsprekers die mensen kunnen waarschuwen om het gebied te verlaten. 

‘We hebben hoge barricades gebouwd aan de Chinese kant, compleet met prikkeldraad en bewakingscamera’s’, lezen we in het artikel. ‘Als je eenmaal in de buurt van de barricade bent, zal een geluids- en lichtradaralarm onmiddellijk een vocale waarschuwing geven: ‘Dit is een politiegebied, ga alsjeblieft onmiddellijk weg’.’ Aan de grens zouden ook agenten ingezet worden die in het gebied patrouilleren met waakhonden. 

‘Chinese dissidenten tegenhouden’

Maar Luo Siling, een expert op het gebied van de Chinees-Myanmarese betrekkingen, verklaarde aan Radio Free Asia dat de pandemie een onwaarschijnlijke reden was om de muur te bouwen. ‘Het was geen plotse beslissing om een hoge muur op de grens te bouwen want er ging veel planning aan vooraf’, zei hij. ‘Vroeger was het voor iedereen heel gemakkelijk om de grens over te steken. Een van de doelen van de regering om de muur te bouwen is om te voorkomen dat Chinese burgers zouden vluchten.’

Een screenshot van een video die in september op sociale media gepost werd, toont een deel van een hek dat China heeft opgetrokken in de stad Wanding, Yunnan, op de grens met Myanmar. Foto: Yuren Amu

Volgens een tweede deskundige geciteerd in het Radio Free Asia-artikel zou de grensmuur vooral bedoeld zijn om te verhinderen dat Chinese dissidenten via de grens naar Zuidoost-Azië vluchten. ‘Sinds Xi Jinping aan de macht kwam, heeft hij niet alleen burgers verhinderd om weg te gaan, hij heeft hij ook geprobeerd om Chinezen in het buitenland te ontvoeren om hen naar huis te brengen.’ 

Naast arbeidsmigranten en gangsters maken Chinese dissidenten die het land niet mogen verlaten inderdaad al jaren gebruik van de ongemarkeerde grenzen met China om te ontsnappen naar Myanmar of Vietnam, en om vervolgens door te reizen naar de Verenigde Staten of Europa.

Zo probeerde de 16-jarige zoon van een vastgehouden Chinese mensenrechtenadvocaat in 2015 tevergeefs te vluchten via Myanmar. De tiener, wiens paspoort door Chinese autoriteiten in beslag was genomen, stak de grens over maar werd vervolgens door mannen in uniform in Mong La, in Myanmar, aangehouden.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.