De globale vastgoedbubbel: 22 jaarlonen voor een flat van 60m2

Hoogopgeleide werknemers actief in de dienstensector in Hong Kong moeten 22 jaar werken om zich een flat van 60m2 te kunnen veroorloven. Dat blijkt uit de UBS Real Estate Bubble Index. Dat is zeven jaar langer dan in eender welke andere stad in de wereld.

UBS omschrijft een vastgoedbubbel als volgt:

“Prijsbubbels komen regelmatig voor in vastgoedmarkten. De term ‘bubbel’ wijst op een substantieel en aanhoudend overprijzen van een activa en waarvan het bestaan niet kan worden bewezen tot hij barst.

Typische indicatoren zijn de ontkoppeling van de prijzen van lokale inkomens en huurprijzen en onevenwicht in de reële economie, zoals het buitensporig toekennen van leningen of uitzonderlijke activiteit in de bouwsector.

Prijzen stegen gemiddeld 35% op 5 jaar tijd

UBS keek naar een twintigtal steden en komt tot de volgende conclusies:

“De voorbije 5 jaar zijn de vastgoedprijzen in de grote steden met gemiddeld 35% gestegen. In San Francisco, München en Vancouver was dat zelfs dubbel dat percentage.  De prijsstijgingen zijn minder spectaculair dan ze wijdverspreid zijn. [..] De redenen zijn te zoeken in de flexibele financieringscondities. Grote steden profiteren van de concentratie en het toenemende belang van de digitale economie, die hoogopgeleiden naar de steden brengt. Rijke burgers tonen steeds meer interesse on hun geld in duurder vastgoed te investeren in de betere stadswijken.”

Europa

In alle EU-steden met uitzondering van Milaan gingen de vastgoedprijzen de voorbije 5 jaar sterk de hoogte in. Bubbels dreigen in  München, Amsterdam, Parijs en Frankfurt. Buiten de eurozone dreigt een vastgoedbubbel in Londen en Stockholm, Genève en Zurich.

Een flat van 60m2 kopen overstijgt in de meeste wereldsteden het budget van hoogopgeleide werknemers in de dienstensector. Dat is vooral het geval in Hong Kong, waar 22 jaarlonen nodig zijn on zo’n flat te kopen. Maar ook in Londen, Parijs, Singapore, New York en Tokio zijn meer dan 10 jaarlonen nodig om een woonflat van die omvang te kopen.

Eerste scheuren in de bubbel zijn merkbaar

“Toch beginnen zich de eerste scheuren in de funderingen van de sterke groei beginnen te vertonen”, besluit UBS.

“In de helft van de steden die vorig jaar met een zeepbel-risico werden geconfronteerd – Sydney, Stockholm, Londen en Toronto – zijn de vastgoedprijzen gedaald. In London, Stockholm en Sydney werden zelfs inkrimpingen met meer dan 5 procent opgetekend.”

“Onder meer in Sydney maakten strengere kredietvoorwaarden en hogere intresten een abrupt einde aan de sterke prijsstijgingen. Ook Genève neigt steeds meer naar een normale prijs.” Ook in Boston, Singapore en Milaan kan volgens het rapport van reële marktprijzen gewag worden gemaakt.