De fiscus heeft het gemunt op bitcoin-investeerders

Als je geïnvesteerd hebt in cryptomunten, zoals bitcoin, kunje maar beter op je hoede zijn. Zo heeft de fiscus haar pijlen gericht opBelgen die cryptocurrency hebben aangekocht. De eerste zaken zijn al geopend ende staat zal het daar wellicht niet bij laten.

De fiscus heeft de eerste dossiers in verband met investeringen in virtuele munten geopend, zo weet De Standaard.

Drie dossiers in behandeling

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zou momenteel drie dossiers behandelen en een vierde werd zonder gevolg afgesloten. De BBI werd voor deze informatie getipt door de Finse belastingdienst. 

Het is niet makkelijk om investeringen in cryptocurrency te achterhalen, omdat deze beleggingen vaak gebeuren via internationale beurzen waar de Belgische fiscus geen zicht op heeft. In het geval van de lopende dossiers is dit de Finse beurs. 

Verenigde Staten

De BBI wil het aantal controles naar investeringen in cryptomunten opdrijven. Dit willen ze doen door de cryptobeurzen rechtstreeks te benaderen. Dit naar het voorbeeld van de Verenigde Staten, waar de belastingdienst IRS de cryptobeurs Coinbase dwong tot het vrijgeven van informatie van 13.000 gebruikers. 

Hoe de Belgische fiscus precies te werk zal gaan, willen ze voorlopig nog niet kwijt, maar ze geven wel aan dat “elke gekende website in dit domein mag rekenen op onze uitgesproken aandacht”. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20