De Filipino’s likken hun wonden na doortocht Tyfoon Vamco, Vietnamezen houden hun hart vast

Vietnam zet zich schrap voor de landing van tyfoon Vamco. In de Filipijnen zijn bij de doortocht van die windhoos al minstens 53 doden gevallen, met nog 22 personen vermist.

In Hué, een stad die ongeveer in het midden ligt van de lange Vietnamese kustlijn, zijn de stranden gesloten en blijven vissers aan land. Het is door die lange kustlijn dat het Aziatische land vatbaar is voor verwoestende stormen en overstromingen. Zondagochtend zal het weer van dat zijn: dan zal de tyfoon Vamco aan land komen in de buurt van Hué, met windsnelheden van 165 kilometer per uur.

In de vier provincies op de route die Vamco waarschijnlijk zal afleggen, zullen bijna een half miljoen mensen uit voorzorg geëvacueerd worden. Ook de luchthavens worden gesloten.

De Vietnamezen hopen een scenario zoals in de Filipijnen te vermijden. Daar heeft de doortocht van de wervelstorm, die woensdag begon, minstens 53 dodelijke slachtoffers gemaakt. De hoofdstad Manilla wordt getroffen door de zwaarste overstromingen in jaren. Op het eiland Luzon zitten meer dan 1 miljoen mensen zonder stroom, meer dan 400.000 miljoen Filipijnen moesten hun huizen verlaten.

Vamco was al de dertiende tropische storm dit jaar voor Vietnam, en al de eenentwintigste voor de Filipijnen. Volgens lokale media zijn de Zuidoost-Aziatische landen kwetsbaarder dan ooit voor zulke natuurfenomenen, omdat ze toenemen in frequentie en verwoestende kracht door de klimaatverandering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20