De “fat finger” van de “flash crash” is bekend: het was Citigroup

De Amerikaanse bankenreus Citigroup heeft bekendgemaakt dat een van zijn traders de “flash crash” van maandag, een diepe beursduikeling uit het niets, per ongeluk in gang gezet heeft.

Zo’n verkeerd beursorder wordt een fat finger genoemd in beursjargon, verwijzend naar een dikke vinger die een of meerdere getalletjes te veel op het toetsenbord indrukt, waardoor een enorm order de markt ingestuurd wordt.

Maandagavond maakte de beurs Nasdaq Stockholm al bekend dat de oorzaak van de flitscrash bij “een marktparticipant” te zoeken was, en dus niet bij een technisch mankement of een cyberaanval. Die marktdeelnemer blijkt nu een handelaar van Citigroup te zijn.

“Transactie fout ingevoerd”

“Een van onze handelaren heeft een fout gemaakt bij het invoeren van een transactie. Binnen enkele minuten hadden we de fout gevonden en gecorrigeerd”, zegt de bank in een beknopte mededeling. Eerder wezen enkele persbureaus op basis van anonieme bronnen al richting Citi. De Amerikaanse bankenreus kon weinig anders meer dan de fout toegeven, waardoor tientallen miljarden euro’s in een fractie van een seconde waren verdampt.

Het foute verkooporder, wellicht op de beurs van Stockholm, zou in het Londense kantoor van Citigroup ingegeven zijn. Dat had een domino-effect op verscheidene Europese beurzen tot gevolg. De Londense beurs was maandag overigens gesloten.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20