Stop loss-beleggers zijn de pineut van de “flash crash” op de beurs

De ironie van het lot wil dat het net de voorzichtige beleggers zijn die de grootste verliezen geleden hebben bij de diepe tijdelijke duik van de Europese beurzen maandag om 9.57 uur.

Tijdens die flash crash, die vrijwel zeker op de Scandinavische beurzen begon, gingen tal van bekende aandelen op de Europese beurzen plots zowat 10 procent onderuit, om meteen daarna weer te herstellen. Dat had niet alleen gevolgen voor grote, professionele beleggers, maar ook voor tal van particuliere beleggers in Europa.

De hoogst uitzonderlijke dip heeft bij verscheidene kleine beleggers immers automatische verkooporders, of stop loss-orders, geactiveerd. Onder meer de Scandinavische online broker Nordnet bevestigt dat beleggers die stop loss-orders in hun portefeuille ingebouwd hadden om hun risico’s te beperken, zo “onnodige” verliezen geleden hebben.

Risico’s beperken

Als je voor een aandeel een stop loss instelt bij je online broker, programmeer je een automatische verkoop wanneer de koers onder een bepaald niveau zakt. De bedoeling is dat je zo beschermd wordt tegen hevige koersdalingen en je je beleggingsverliezen beperkt.

Bij een flash crash gaan je aandelen dan eveneens automatisch de deur uit, maar zijn ze een fractie van een seconde later wel grotendeels hersteld. Veel beleggers met stop loss-orders hebben dus eigenlijk hun aandelen nodeloos verkocht, en voor 10 procent minder dan de “normale” marktprijs.

De voorzichtige belegger werd zo afgestraft. De opportunistische belegger, waaronder de investeerders die omgekeerde triggers geprogrammeerd hadden voor automatische aankooporders, kon gouden zaken doen en maakte gebruik van de kortstondige chaos om goedkoop aandelen in te slaan.

Geen cyberaanval

De Zweedse afdeling van de beurzengroep Nasdaq bevestigt intussen dat de flash crash niets te maken had met een cyberaanval of een technische storing, maar toe te schrijven is aan “een verkoopgebeurtenis van een marktparticipant”. Een zogeheten fat finger heeft dus wellicht een enorme vergissing gemaakt en zo onbedoeld een hele keten van verkooporders in gang gezet.

(mah)

Meer