Boeing 737 MAX: de factuur is gepeperd en ze loopt steeds verder op

Sinds 13 maart 2019 worden alle vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX om veiligheidsredenen wereldwijd aan de grond gehouden. De aanleiding is het neerstorten van twee zulke toestellen in oktober 2018 en maart 2019, waarbij in totaal 346 doden vielen.

Boeing zelf raamde de kosten van deze industriële catastrofe – die haar gelijke niet kent in de luchtvaartgeschiedenis – in april nog op 1 miljard dollar. Goed 7 maanden later loopt deze prognose al op tot ruim 15 miljard dollar.

De eindfactuur dreigt dus een pak hoger op te lopen dan eerst werd verondersteld.

Hieronder een detail van de geraamde kosten:

  • Vervangingstoestellen van het type Boeing 737 NG, de voorganger van de MAX, konden in januari nog worden gehuurd voor 230.000 dollar per maand. Vandaag kosten deze toestellen ruim 300.000 dollar per maand, vanwege de grote vraag. Deze toestellen verbruiken ook 15% meer brandstof. Kosten die men op Boeing zal verhalen.
  • 400 miljoen dollar schadevergoeding is voorzien voor de 346 slachtoffers van beide vliegrampen.
  • Dan is er het probleem van het stallen van de bestaande MAX-toestellen. Ten eerste zijn er de 387 toestellen die al in gebruik waren. Daar komen er elke maand 42 nieuwe bij, voor een totaal van 252 nieuwe toestellen begin oktober. Foto’s waarop te zien hoe de Boeings nu op de parking van de werknemers van Boeing worden geplaatst deden de ronde van wereld. Het stockeren van al deze vliegtuigen kost ruim 800 miljoen dollar per maand.
 • EPA-EFE/Gary He

  Vliegtuig dat niet vliegt kost 60.000 dollar per dag

  • Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben zich verplicht gezien vluchten te annuleren vanwege een gebrek aan vervangingstoestellen. Elke dag dat een vliegtuig niet in de lucht kan, kost dat de betrokken maatschappij 60.000 dollar per dag. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Unites Airlines schrapt in november 93 vliegtuigen per dag.
  • Boeing produceert dus 42 nieuwe vliegtuigen van het type 737 MAX per maand. Dat zijn er 15 minder dan met de toeleveranciers was afgesproken. Safran, een bedrijf dat motors in vliegtuigen installeert, lijdt hierdoor een inkomstenverlies van 300 miljoen euro per maand. Toeleveranciers vrezen verder te zullen moeten opdraaien voor de kosten van het ganse debacle, net als dat gebeurde toen de 787 Dreamliner problemen kende.
 • Een vliegtuig stijgt op boven het gebouwen met het logo van Boeing.
  (Getty Images)
  • De grote vraag is nu of de autoriteiten het bedrijf zullen verplichten bijkomende veiligheidsapparatuur in het toestel te installeren, eerder dan gewoon de bestaande software aan te passen en de toestellen van een update te voorzien. Indien dat gebeurt komt er nog eens 6 miljard dollar op de factuur bij.

Als de Boeing 737 MAX zoals door het bedrijf zelf aangekondigd in januari 2020 opnieuw de lucht in kan, zal de eindfactuur om en bij de 10 miljard dollar bedragen.  Elke drie maanden die daar bij komen zullen Boeing een additionele 5 miljard dollar armer maken.

Boeing Max 737
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Wie stapt nog in een Boeing 737 MAX?

Volgens de laatste berichten zou de Amerikaanse vliegtuigbouwer mogelijk al in januari commerciële vluchten met zijn 737 MAX-toestellen hervatten. Vraag is nu enkel wie nog bereid is in zo’n toestel te stappen? Ook dat ziet er niet goed uit.

‘De 737 Max is volledig uit de gratie gevallen,’ zegt Henry Harteveldt, topman van Atmosphere Research. ‘Een grote meerderheid van de reizigers geeft aan niet meer met het toestel te willen meevliegen.’

‘Uit het onderzoek bleek dat slechts 19 procent van de zakenreizigers met een 737 Max zou willen meevliegen in de eerste zes maanden nadat het type opnieuw mag worden ingezet. Bij toeristen valt dat aandeel zelfs verder terug tot 14 procent.’

‘Bijna de helft van de respondenten zegt meer te willen betalen om met een ander toestel te kunnen vliegen.’

Riskeert Boeing het faillissement?

Riskeert Boeing het faillissement? Dat is weinig waarschijnlijk, omdat het bedrijf over royale cashreserves beschikt en eigenlijk too big to fail is. De Amerikaanse overheid zal niet twijfelen om tussen te komen mochten zich problemen voordoen. Om het bedrijf wat financiële zuurstof te geven heeft het Pentagon onlangs een bestelling bevestigd voor 15 KC-46 toestellen en bijhorend materiaal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20