De ene Ma neemt het over van de andere: Tencent-oprichter Pony Ma onttroont Jack Ma als rijkste Chinees

Jack Ma, de oprichter van de Chinese e-commercegigant Alibaba, is niet langer de rijkste man van China. Zijn plaats wordt na vijf jaar, met tussenpozen, ingenomen door Pony Ma. Die richtte de technologiegroep Tencent op, bekend van de alles-in-éénapp WeChat.

Het vermogen van de 48-jarige Pony Ma, die eigenlijk Ma Huateng heet maar zijn naam veramerikaniseerde, komt op 50 miljard dollar (44,5 miljard euro). Jack Ma is ‘maar’ 48 miljard dollar waard.

De beurswaarde van Tencent steeg tussen 17 en 24 juni met 9 procent of 40 miljard dollar, wat Pony Ma prompt katapulteerde tot de rijkste Chinees. Zijn vermogen is ook sterk gegroeid sinds hij de Chinese e-commercespeler Pinduoduo overnam. Pony Ma bezit 7 procent van de Tencent-aandelen. Hij verdiende over heel dit jaar al 760 miljoen dollar aan de verkoop van 14,6 miljoen van zijn aandelen.

Tencent heeft dan ook meteen Alibaba ingehaald als meest waardevolle bedrijf in Azië. Zijn beurswaarde bedraagt 4,76 miljard Hongkongse dollar, die van Alibaba komt op 4,5 miljard.

Moeilijke strijd

Het is een moeilijke strijd geweest voor Pony Ma om aan de top te geraken. In 2012 schopte hij het vanuit het niets naar de vierde plaats in de ranking, in 2013 belandde hij op de derde plaats en in 2014 stond hij even aan de top. Tot Alibaba naar de beurs ging en Jack Ma hem meteen naar de vierde plaats duwde.

Vijf jaar later haalt Pony Ma dus opnieuw de eerste plaats. Jack wisselde in de tussentijd nog af en toe van plaats met vastgoedtycoon Wan Jianglin.

Sinds januari steeg het aandeel van Tencent al 31 procent, dat van Alibaba deed er maar 7 procent bij.

Meer