De Belgische diamantsector blijft klappen krijgen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). Die bekeek de impact van de sector op de in- en uitvoercijfers. Het aandeel van de diamantsector krimpt zienderogen.
In het nieuws: De in- en uitvoer van Belgische diamant valt terug.
- Het aandeel van de diamantsector op de Belgische uitvoer bedroeg tot en met oktober dit jaar 2,9 procent. Dat was nog 4,9 procent in 2019, voor de coronacrisis.
- Ook het aandeel op de invoer viel terug, van 3,7 procent in 2019 naar 2,5 procent in de eerste 10 maanden van 2023.
- De NBB merkt op dat de maandelijkse groeicijfers soms zeer negatief waren. Dat valt ook te zien in de grafiek die het bijsloot in het rapport.
- Overigens blijft de gehele edelstenensector het slecht doen, maar springen de mindere prestaties van diamant ertussenuit.
Ingezoomd: De achteruitgang kent meerdere oorzaken.
- De diamantsector lijdt onder de toename in concurrentie van goedkopere, kunstmatige stenen.
- Rusland blijft de grootste producent van ruwe diamant ter wereld. Met een Europese boycott op diamanthandel met Rusland in het vooruitzicht, hebben heel wat Belgische handelaars hun toeleveringsstroom aangepast. Zij verhandelen nu minder via eigen land.
- Ook de export naar China is verminderd. Traditioneel is China een belangrijke afzetmarkt voor de Belgische diamantsector. Maar door de slechte economische situatie in het land laten consumenten het afweten.
- Dat heeft een watervaleffect: door de afname in vraag naar afgewerkte diamanten op onder andere de Chinese markt is ook de vraag op de Indiase markt gedaald. India is een belangrijke afzetmarkt voor het slijpen van diamanten.
Uitgezoomd: De algehele in- en uitvoer in België blijft afnemen.
- De NBB merkt op dat alhoewel de algehele in- en uitvoerwaarden negatief blijven met respectievelijk -21,8 procent en -18,6 procent in de afgelopen drie maanden, er wel een kentering zichtbaar is.
- De groeicijfers in oktober waren namelijk -13,5 procent voor invoer en -14,1 procent voor uitvoer, terwijl dat in september nog -24,8 procent en -20,7 procent was.
- Minerale producten (waaronder energieproducten) en de chemiesector kennen duidelijk minder negatieve groeicijfers.