De Croo: ‘We hebben gedaan wat lang onmogelijk leek’

Op een persconferentie met zijn coformateur Paul Magnette (PS) heeft toekomstig premier Alexander De Croo (Open Vld) een verklaring afgelegd.

Geflankeerd door Paul Magnette mocht een triomfantelijke Alexander De Croo bevestigen dat er, na 493 dagen, een regering is. ‘Wij hebben gedaan wat lang, te lang, onmogelijk leek in ons land: het vormen van een federale regering. Ik wil expliciet mijn collega Paul Magnette daarvoor bedanken. Wij hebben de voorbije dagen, hij de voorbije maanden, hard gewerkt om een regering te kunnen vormen’, verklaarde De Croo. Morgen legt hij de eed af als premier.

‘Samenwerken is wat deze ploeg wil doen’

De Croo nam uitgebreid de tijd om zijn collega Magnette te bedanken, in het Frans en het Nederlands en benadrukte dat de regeringsvorming veel teamwork vereiste. ‘We tonen waar dit mooie land zo goed in is. (…) Samenwerken is wat we in ons land nodig hebben. Samenwerken is wat deze ploeg wil doen.’

‘Dit is een startpunt om andere manier van politiek te doen, met meer respect voor elkaar, andere meningen. Hardheid heeft nooit iemand vooruit geholpen’, klonk het nog. De Croo sloot af met een citaat van ‘iemand die hij enorm bewondert, Michael Jordan. ‘Talent wins games, but teamwork wins championchips.”

Er was ook meteen plaats voor de ‘eerste flater’ van De Croo. Bij het bedanken van premier Sophie Wilmès had hij het over Sophie Michel. ‘Die eerste flater moest er komen’, herpakte De Croo vlotjes.

Ook Paul Magnette nam nog even het woord. Ook hij benadrukte het harde werk en de teamspirit van het team achter Vivaldi.

En nu?

Nu is het een kwestie van in toptempo de laatste loodjes af te leggen. De Vivaldi-partijen organiseren deze namiddag congressen. Als het regeerakkoord daar wordt goedgekeurd, staat alles in de steigers om op donderdagvoormiddag 1 oktober De Croo I in te zweren. Die ceremonie staat gepland voor 10 uur.

Intussen wordt er achter de schermen nog flink gebakkeleid over wie welke ministerpost te pakken krijgt. Uiteraard wil iedereen op eigen thema scoren, maar dat is traditiegetrouw een moeilijke puzzel.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20