De comeback waar we op hebben gewacht: zal China eindelijk zijn rol als drijvende kracht achter de wereldwijde groei herbevestigen?

De comeback waar we op hebben gewacht: zal China eindelijk zijn rol als drijvende kracht achter de wereldwijde groei herbevestigen?
ISAAC LAWRENCE/AFP via Getty Images

Het IMF heeft zijn groeiverwachtingen voor China in 2023 en 2024 verhoogd. Ook de binnenlandse vraag neemt weer toe. Kan dit de wereldwijde groei redden?

Waarom is dit belangrijk?

De post-COVID-heropleving in China is niet geweest wat het had moeten zijn. Toch zal een groot deel van de wereldwijde groei in de komende maanden afhangen van de groei in China, terwijl het Westen wordt geplaagd door rentetarieven.

De cijfers

In het nieuws: enkele lichtpuntjes in China.

  • Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag zijn voorspelling voor het bruto binnenlands product (bbp) van China voor 2023 verhoogd van 5 procent naar 5,4 procent.
  • Voor het volgende jaar voorspelt het IMF nog steeds een lichte vertraging, met een groei van 4,6 procent. Dit is echter beter dan de laatste voorspelling van 4,2 procent, te wijten aan de afkoeling van de wereldeconomie, vooral in het Westen, dat nog steeds worstelt met hoge inflatie.
  • Maar laten we duidelijk zijn: de langetermijngroei van China zal niet kunnen wedijveren met die van de vorige decennia. Het IMF verwacht dat de Chinese economie geleidelijk zal vertragen en tegen 2028 3,5 procent zal bereiken.
  • Met de binnenlandse vraag gaat het beter. Veel beter zelfs. De import is in oktober met 3,0 procent gestegen, in tegenstelling tot de verwachtingen van een daling van 4,8 procent en een daling van 6,2 procent in september. Dit beëindigt een periode van 11 opeenvolgende maanden van dalende import.
    • Aan de exportzijde is er echter weinig reden tot juichen, met een daling van 6,4 procent in oktober. Dit is erger dan in september (6,2 procent). Ook hier is de vertraging in de wereldeconomie de oorzaak.

De steun van de centrale overheid

De achtergrond: China begint eindelijk maatregelen te nemen om zijn economie positief te stimuleren.

  • De verhoging van de groeivoorspellingen van het IMF is te danken aan het recente Chinese plan om 1.000 miljard yuan (137 miljard dollar) aan staatsobligaties uit te geven. De centrale overheid heeft ook lokale overheden toestemming gegeven om een deel van hun obligatiequota voor 2024 naar voren te halen om de economie te ondersteunen.
  • Deze maatregelen komen bovenop de steun van Beijing om de schade in de vastgoedsector te beperken. Maar dit is nog niet genoeg, waarschuwt Gita Gopinath, adjunct-directeur van het IMF. China moet niet-levensvatbare vastgoedontwikkelaars opruimen en tegelijkertijd de gezondere ontwikkelaars versterken. Peking moet ook belemmeringen wegnemen die een aanpassing van de woningprijzen in de weg staan, aldus Gopinath.

Wereldwijde groei ondersteunen

De essentie: de wereldeconomie zal China hard nodig hebben.

  • Op dit moment houden de Verenigde Staten stand, met een indrukwekkende groei van 4,9 procent in het derde kwartaal. Maar een recessie volgend jaar is niet uitgesloten.
  • Het contrast kan niet groter zijn met Europese economieën die op weg zijn naar een recessie. Nederland is al in een recessie, het Verenigd Koninkrijk staat op het punt erin te komen, Duitsland is eruit, maar zal naar verwachting het hele jaar 2023 op het randje blijven, en Frankrijk had een terugval in het derde kwartaal. België houdt stand, maar heeft weinig invloed.
  • In deze context zou een heropleving van de Chinese vraag de wereldwijde groei kunnen redden. Zo niet, dan zal inflatie het minste zorg zijn voor Westerse economieën.

(nd/cv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.