De Chinese Jeff Bezos schenkt onder lichte druk van Peking 2,3 miljard dollar aan liefdadigheid

Richard Liu, oprichter van de Chinese e-commerce gigant JD.com, heeft aangekondigd dat hij 2,3 miljard dollar aan liefdadigheid zal schenken. Kans dat hij die beslissing op eigen houtje heeft genomen is klein. Peking voert namelijk de druk op vermogende mensen op om aan liefdadigheid te doen, vooral op diegenen die actief zijn in de techsector.

Richard Liu zal ongeveer 62,4 miljoen aandelen (klasse B) schenken aan een liefdadigheidsinstelling. De aandelenkoers bedroeg 75,08 dollar net voor de aankondiging van het nieuws (dinsdag). Elk van deze aandelen, American Depositary Receipts (ADR’s) genoemd, vertegenwoordigt twee onderliggende aandelen in JD.com, verduidelijkt Business Insider.

Chinese Jeff Bezos

Op dit moment zijn er nog geen details over de datum van de donatie. Het is ook niet bekend aan welke stichting Richard Liu een deel van zijn fortuin zal schenken. Volgens de Chinese media zal hij kiezen tussen goed doel met een focus op educatie en/of milieu.

JD.com, dat sinds 2014 op de Nasdaq noteert, kan je het best beschrijven als de Chinese versie van Amazon. Het is immers ook gespecialiseerd in e-commerce. Dat heeft ervoor gezorgd dat Richard Liu de bijnaam “Chinese Jeff Bezos” heeft gekregen. Hij is weliswaar nog niet zo rijk als zijn Amerikaanse evenknie. Op dit moment beschikt Richard Liu over een vermogen van 16,6 miljard dollar (voor de aankondiging van de schenking). Bezos daarentegen heeft op papier 176 miljard dollar op zijn rekening staan.

Gemeenschappelijke welvaart

De oprichter van JD.com is zeker niet de eerste Chinese miljardair die een schenking doet. De afgelopen maanden hebben nog meer miljardairs laten weten dat ze een deel van hun vermogen wegschenken.

Dat is zeker geen toeval. De schenkingen zijn namelijk een onderdeel van de zogenaamde “gemeenschappelijke welvaart”-strategie van Peking. Bedoeling is om de ongelijkheid in het land aan te pakken. Daar komt nog eens bij dat China almaar strengere regels oplegt aan techbedrijven.

China’s rijkste mannen worden daarom onder druk gezet om hun rijkdom af te staan. Wang Xing’s (Meituan) heeft bijvoorbeeld al 2,3 miljard dollar weggeschonken. Lein Jun’s (Xiaomi) heeft al een schenking van 2,2 miljard dollar gedaan en Zhang Yiming’s (ByteDance) een van 77 miljoen dollar. Volgens Business Insider hebben de techmagnaten de afgelopen maanden in totaal al 10 miljard dollar weggeschonken.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.