De Bitcoin-avonturen van Tesla: hoe zijn bedrijfskas meegolft met de cryptomunt

Autobouwer Tesla is met zowat 42.000 Bitcoins in de portefeuille een van de grootste beleggers in de cryptomunt en houdt vast aan de HODL-strategie: bijhouden en afwachten. Een chronologie.

  • Tesla verbaasde de wereld toen het in februari 2021 bekendmaakte dat het voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoin aangekocht had, als onderdeel van zijn thesauriebeleid. “Het is mogelijk dat we cryptomunten zullen aankopen en bijhouden, voor korte tijd of voor de lange termijn”, klonk het toen.
  • De autobouwer maakte niet bekend om hoeveel stuks het precies ging, maar volgens schattingen ging het om 47.438 BTC, gekocht aan een gemiddelde prijs van 31.620 dollar.
  • Enkele weken later verkocht het bedrijf met winst 10 procent van zijn Bitcoin-belang. “Om de liquiditeit ervan te testen”, verklaarde Elon Musk.
  • Tesla wou betalingen met Bitcoins aanvaarden en er kwam daarom zelfs een betaalknop op de website. Maar in mei 2021 werd dat plan alweer geschrapt. De uitleg van Musk toen: het delven van Bitcoins verloopt niet ecologisch genoeg.
  • Sindsdien volgt Tesla de HODL-strategie (gewoon blijven zitten). Zelfs toen Bitcoin in november 2021 record op record brak en op de piek circa 69.000 dollar waard was, duwde de autobouwer niet op de verkoopknop.
  • Het aangehouden belang, dat volgens Musk zelf in de buurt van 42.000 BTC uitkomt, was op dat moment virtueel een slordige 2,9 miljard dollar waard. Op het einde van het boekjaar 2021 waardeerde Tesla zijn Bitcoin-belegging officieel op bijna 2 miljard dollar.
  • Rond de jaarwisseling maakte Musk bekend dat Tesla met betalingen in Dogecoin gaat experimenteren. Niet voor auto’s, maar voor kleinere merchandising-spullen.
  • De voorbije dagen ging Tesla’s investering flink onder water, want de koers van Bitcoin dook ruim onder de aankoopprijs van februari 2021 en zelfs onder de psychologische grens van 30.000 dollar, tot een dieptepunt van circa 26.200 dollar donderdag.
  • Dat was een reality check voor de Musk-volgers die, op basis van de Tesla-instap van februari vorig jaar, 31.000 à 32.000 dollar als een minimumkoers ingeschat hadden.
  • Maar kijk: vrijdagochtend stond de koers van Bitcoin alweer op 30.300 dollar, of 9 procent meer dan 24 uur eerder. Daardoor komt Tesla’s gemiddelde aankoopkoers van begin 2021 weer in zicht. Of hoe een turbulente rit vol ups en downs tot vrijwel een status quo leidt.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.