Wanneer een potentiële werkgever je tijdens een sollicitatiegesprek vraagt: “Waarom zouden we je aannemen?” Dan moet je deze vraag eigenlijk op een andere manier interpreteren, namelijk: “Wat maakt je het meest geschikt is voor deze functie?” Je antwoord op deze vraag dient vervolgens een beknopt “verkooppraatje” zijn waarin je uit gaat leggen wat je aan de werkgever kunt bieden. Je mag verder niet vergeten dat werkgevers personeel in dienst neemt om een bepaald probleem op te lossen, of het nu gaat om het stimuleren van de verkoop, het verfijnen van processen of het groot maken van hun merk. Je doel bij het solliciteren, moet dan ook zijn om de werkgever te laten zien dat jij de beste kandidaat bent om dat probleem op te lossen. Hoe beter je hierin slaagt, hoe beter je kansen zullen zijn ten aanzien van het verwerven van de functie.
Hoe kun je je voorbereiden op de vraag waarom je de meest geschikte kandidaat bent?
Natuurlijk is het van groot belang dat je deze vraag op een goede manier weet te beantwoorden. Om die reden is het dan ook cruciaal om ruimschoots de tijd te nemen om je hierop voor te bereiden voordat je dit belangrijke gesprek aangaat. Zo zul je de functieomschrijving grondig door dienen te nemen en een lijst te maken met de gestelde vereisten voor deze baan, inclusief de persoonlijkheidskenmerken, vaardigheden en kwalificaties waar een werkgever naar op zoek is. Vervolgens maak je nog een lijst van de kwaliteiten die je bezit en die goed aansluiten bij de eisen die worden gesteld door de werkgever.
Voor elke vaardigheid dien je terug te denken aan een specifiek moment waarop je deze hebt gebruikt om iets op je werk te kunnen bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld de eigenschap teamspeler wilt gebruiken, dan zul je terug moeten denken aan een moment waarop je goed samen wist te werken, en met anderen een heus team vormde, waardoor de taak die gezamenlijk uitgevoerd moest worden ook daadwerkelijk resulteerde in een succes. Verder mag je zeker niet vergeten om de functieomschrijving in je achterhoofd te houden en juist je eigen vaardigheden en prestaties aan te halen die je tot een betere kandidaat zouden kunnen bombarderen.
Wellicht heb je bijvoorbeeld een extra diploma of certificaat behaalt waardoor je meer kennis over het product hebt dat de onderneming maakt. Je zult dan een streepje voor hebben op kandidaten die zich slechts als typische verkoper kunnen presenteren. Verder zul je, op het ogenblik dat je het sollicitatiegesprek gaat voeren, niet mogen vergeten om altijd positief te blijven en om je interesse in het bedrijf en de functie een aantal keren te herhalen.
Geef een beknopt antwoord
Bij voorkeur zorg je ervoor dat je antwoord niet te lang is (zeker niet meer dan één of twee minuten). Om die reden dien je van tevoren één of twee specifieke vaardigheden uit je lijst te kiezen om deze te kunnen benadrukken in je persoonlijke verkooppraatje. Hierbij begin je met het uitleggen van de vaardigheden waar de werkgever naar op zoek is en op welke wijze je deze behoefte invulling kunt geven. Uiteraard zul je altijd bereid moeten zijn om je verhaal aan te passen aan nieuwe informatie, bijvoorbeeld wanneer de werkgever aangeeft dat een andere kwaliteit of vaardigheid waardevoller is voor de onderneming.
Richt je op je uniciteit
De persoon, met wie je het sollicitatiegesprek voert, wil doorgaans graag weten op welke manier je op zult vallen tussen de andere kandidaten. Om die reden dien je je vooral te richten op één of twee vaardigheden die je bezit, maar die afwijken van de kwalificaties die de overige sollicitanten zouden kunnen voorleggen, of die over het algemeen wat minder makkelijk te vinden zijn onder sollicitanten voor dergelijke functies. Op het moment dat je bijvoorbeeld erg veel ervaring hebt met een specifieke functie-eis, dan is het absoluut goed om, dit te benadrukken. Dit is immers je kans om de werkgever te tonen om welke reden juist jij een waardevolle werknemer zou zijn.
Voorbeelden van de beste antwoorden
- “Ik denk dat mijn ervaring in deze sector en mijn vermogen om zelfstandig te werken me een goede kandidaat voor deze functie zullen maken.”
- “Ik heb de specifieke ervaring en beschik over een buitengewoon goede communicatievaardigheid om als een aanwinst voor uw bedrijf te worden gezien.”
- “Uw bedrijf levert een groot aantal diensten waar ik, op verschillende vlakken, ervaring mee heb gehad. (Geef een paar concrete voorbeelden.) Ik geloof dat mijn bekendheid met de sector mij een uitermate geschikt maakt voor deze functie.”
- “U hebt gezegd op zoek te zijn naar een verkoopmanager die in staat moet zijn om effectief meer dan een dozijn werknemers onder zijn hoede te nemen. Gedurende mijn 15 jaar ervaring als verkoopmanager heb ik een aantal sterke motivatie- en teambuilding vaardigheden ontwikkeld. Ik werd zelfs twee keer onderscheiden met de titel manager van het jaar als beloning voor mijn vernieuwende strategieën ten aanzien van het motiveren van medewerkers en het overschrijden van de deadlines van dat kwartaal. Als u me aanneemt voor deze functie zal ik mijn leidinggevende kwaliteiten en strategieën ten uitvoer brengen en op die manier de winst kunnen bereiken die u in voor ogen had.”
- “Ik beheers een aantal bijzonder goede administratieve vaardigheden en ik geloof dat ik een aanwinst voor het bedrijf zal zijn. Mijn vaardigheden lijken immers een perfecte match te vormen met datgene waar u naar op zoek bent. Bovendien vind ik het buitengewoon leuk om met mensen te werken en zou zeker weten te waarderen als ik de mogelijkheid krijg om als een deel van uw team verwelkomd te worden.”
- “U geeft in de vacature aan dat u op zoek bent naar een speciaal educatieve medewerker in het onderwijs die beschikt over een overvloed aan geduld en mededogen. Nadat ik de afgelopen twee jaar heb gewerkt als docent aan een school voor dyslectische kinderen heb ik mijn vermogen om uiterst geduldig alleen maar sterker gemaakt. Daarnaast heb ik tevens academische winsten weten te boeken, samen met mijn leerlingen. Mijn ervaring heeft me geleerd dat kinderen van 6 tot 18 jaar te onderwijzen me strategieën heeft leren gebruiken voor het werken met kinderen van alle leeftijden. Mijn werk doe ik bovendien altijd met een glimlach, terwijl mijn vorige werkgever me vaak met de leerlingen met de meest ernstige leerproblemen heeft geplaatst. Hij had immers erg veel vertrouwen na het zien van mijn successen in het verleden. Ik zal niet alleen zorgen voor wat extra expertise als u me deze functie aanbiedt, maar ook met veel geduld en creativiteit problemen op gaan lossen.”
Waarom bent je de beste kandidaat?
Een verwante vraag die je gesteld kan worden tijdens een sollicitatiegesprek is ” Waarom zouden we juist jou aannemen, in plaats van de overige sollicitanten? ” Bij de beantwoording van deze vraag, dien je je te bedenken dat de werkgever op zoek is naar een manier om een probleem op te lossen. Je moet in dit geval dus eveneens uit gaan leggen op welke wijze je dit beter dan wie dan ook zou kunnen doen. Daarmee zou je immers een positieve indruk achterlaten op je gesprekspartner.
Een andere gerelateerde vraag kan zijn ” Waarom zouden we je aannemen? ” Ook nu zul je weer bereid moeten zijn om deze vraag correct van een antwoord te voorzien. Je moet echter voorkomen dat je in de val van de nederige opschepper stap als je over je beste eigenschappen spreekt (U moet me niet aannemen als u niet wilt dat de resultaten van een ander elk kwartaal worden verpletterd) In plaats daarvan zul je de vraag eerlijk en zorgvuldig moeten beantwoorden. Je zou bijvoorbeeld jezelf kunnen omschrijven als een kwaliteitsproduct dat als een bonus kan worden gezien in sommige functies: “U neemt me beter niet aan als een extravert persoon die slecht bij uw team past. Ik hecht namelijk veel waarde aan het werken in teamverband en onderlinge relaties, waarbij ik het beste werk in een omgeving waarin veelvuldig samengewerkt zal worden.”
Indien deze kwestie goed aan de orde weet te stellen, dan kun je al snel worden voorzien van nuttige informatie over de bedrijfscultuur die je zal helpen beslissen of je de baan zelf wel aan wilt nemen, en dat is even belangrijk als het kunnen overtuigen van de werkgever van het feit dat je de meest geschikte kandidaat bent voor deze baan.