De Beers: ‘Vraag naar diamant zit weer in de lift’

De interesse van de consument in diamanten heeft het voorbije kwartaal opnieuw een hoger niveau bereikt. Na een maandenlange periode van bescheiden verkopen, hebben de naderende feestdagen de diamantmarkt nieuw leven ingeblazen. Dat heeft mijngigant Anglo American, het moederbedrijf van diamantproducent De Beers, aangekondigd.

De Beers verkocht tussen begin juli en eind september 6,6 miljoen karaat diamanten. Dat is een forse stijging tegenover het tweede kwartaal, toen slechts een verkoop van 300.000 karaat werd opgetekend. Tegenover het derde kwartaal is er echter nog altijd een sprake van een daling met 11 procent.

Feestperiode

‘De opleving van de verkoop tegenover het tweede kwartaal weerspiegelt de heropleving van de vraag bij de diamanthandelaars, die tekorten in hun voorraden willen opvullen,’ benadrukt Anglo American. ‘De markt kon bovendien profiteren van de versoepeling van de beperkende maatregelen, waardoor de diamantbewerking opnieuw op een hoger productieniveau kon overschakelen.’

‘Ook de verkopers konden door de versoepeling opnieuw op een groter publiek rekenen. Naarmate de feestperiode nadert, kon een stelselmatige verbetering worden opgemerkt in de vraag naar ruwe diamanten. Toch blijft er nog altijd onzekerheid over de duurzaamheid van het herstel.’

Analist Rapaport berekende dat De Beers tijdens het derde kwartaal voor 917 miljoen dollar diamanten heeft verkocht. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. ‘In juli kon al een lichte verbetering worden opgemerkt, maar die trend versterkte zich nog naarmate het kwartaal verder vordere,’ aldus Rapaport.

Tijdens het tweede kwartaal, toen de wereldwijde industrie onder de impact van de coronapandemie nagenoeg tot stilstand kwam, had De Beers nog een omzetdaling met 96 procent moeten melden.

Mijnen

De Beers produceerde tijdens het derde kwartaal 7,2 miljoen karaat diamanten. Dat was een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. ‘Dat had vooral te maken met een geplande reductie van de mijnactiviteit om de dalende vraag naar diamanten, te wijten aan de coronacrisis, op te vangen,’ aldus Anglo American. ‘De productie lag echter gevoelig hoger dan tijdens het tweede kwartaal, toen slechts een volume van 3,5 miljoen karaat werd opgegraven.’

De Beers handhaaft de prognoses voor de productie die over het volledige jaar zal worden gehaald. De onderneming maakte daarbij eerder al gewag van een niveau tussen 25 miljoen karaat en 27 miljoen karaat. Die invulling van die vooruitzichten is wel afhankelijk van de verdere marktevoluties de rest van het jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20