‘De anonimiteit van Bitcoin is slechts een mythe’

Bitcoin-transacties worden vaak voorgesteld als volledig anoniem en ontraceerbaar, maar zijn dat niet. Dat zei Ben Weiss, CEO van ATM-operator CoinFlip, tijdens een webinar over digitale valuta dat afgelopen weekend werd gehouden. Daarom is het ‘dom’ om Bitcoin te willen gebruiken om geld wit te wassen, voegde hij eraan toe.

‘Het is niet anoniem, het is pseudo-anoniem,’ zei Ben Weiss, zoals door Business Insider werd gemeld. De man benadrukte ook het feit dat veel mensen verkeerd begrijpen hoe het Bitcointransactieproces werkt. ‘Je kunt geen grote hoeveelheid Bitcoins kopen zonder KYC (know your customer, red.), ID of rijbewijs.’

‘Bitcoin is in veel opzichten transparanter dan de gebruikelijke elementen van het financiële systeem,’ ging hij verder.

Ben Weiss legde verder uit dat het feit dat Bitcoin vaak geassocieerd wordt met illegale activiteiten, niet noodzakelijk de identiteit van de gebruiker beschermt. Zo kunnen Bitcoin-adressen inderdaad geen geregistreerde namen hebben. Maar in de praktijk kunnen ze nog steeds worden gekoppeld aan echte identiteiten, merkte hij op. Niet in het minst omdat elke investeerder verplicht is zijn persoonlijke gegevens te registreren alvorens de crypto te kopen.

Bitcointransacties zijn veel beter traceerbaar dan contante transacties

Bovendien riep de hack van de Colonial Pipeline en de recuperatie door de Amerikaanse autoriteiten van het grootste deel van het in Bitcoins betaalde losgeld vele vragen op, onder meer over de vraag hoe veilig de virtuele munt werkelijk was tegen manipulatie of overheidscontrole.

Als ze genoeg moeite doen, kunnen wetshandhavers aankopen in Bitcoin opsporen en zelfs in beslag nemen, verzekerde Ben Weiss. ‘Daarom is het zeer dom om geld proberen wit te wassen met behulp van crypto’, aldus de CEO.

‘Je speelt echt met vuur als je dit vandaag probeert te doen’, concludeerde hij, terwijl hij verder opmerkte dat Bitcoin-transacties veel beter traceerbaar zijn dan die met contant geld. (lb)

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

GameStop duikt dieper in rode cijfers

08/12/2021 21:30

(ABM FN-Dow Jones) GameStop is het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken, ondanks een hogere omzet. Dit bleek woensdag nabeurs uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse retailer van computerspellen.

GameStop boekte het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 105,4 miljoen dollar, ofwel 1,39 dollar per aandeel, in vergelijking met een verlies van 18,8 miljoen dollar ofwel 0,29 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20