Amerikaanse aandelenmarkten incasseren maandag opnieuw rake klappen

De Amerikaanse aandelenmarkten incasseren maandag opnieuw rake klappen, hoewel de verliezen richting het slot wat terugliepen. De Nasdaq (-1,1%), S&P 500  (-1,1%) en Dow (-1,2%) noteren alle lager.

Alle 11 S&P-sectoren noteren lager, met Energie als belangrijkste verliezer nu de prijs van ruwe olie 3% daalt vanwege de vrees voor meer door Omicron veroorzaakte lockdowns. Gevreesd wordt dat een nieuwe golf de verstoring van de aanvoerketen gaat verlengen. Dat zou nadelig zijn voor de toch al hoge inflatie.

Analisten wijzen verder op het koude winterweer dat in de komende weken wordt verwacht in delen van de VS. Dat zou opwaartse druk kunnen zetten op de gasprijs.

Ook financiële aandelen gaan lager. Goldman Sachs verlaagde zijn prognose voor economische groei in 2022 na de aankondiging van de Democratische senator Manchin dat hij Bidens 2.000 miljard dollar omvattende stimuleringspakket Build Back Better niet zal steunen. Daarmee is een belangrijk onderdeel van de agenda van Biden, die wil inzetten op investeringen in het klimaat, onderwijs en zorg, waarschijnlijk gedoemd te mislukken in de huidige vorm. Analisten stellen dat mogelijk delen van het plan uiteindelijk wel goedgekeurd zullen worden.

Vorige week kondigde de Federal Reserve een agressiever plan aan om zijn activa-aankopen af te bouwen, en zei dat het de rente volgend jaar mogelijk drie keer zal verhogen.

Meer