De acht vreemdste voorwerpen die mensheid op de maan heeft achtergelaten

Mensen kunnen blijkbaar echt nergens komen zonder hun afval achter te laten. Zelfs op de maan zijn sporen van de menselijke beschaving te vinden, van zakjes uitwerpselen tot een Belgisch kunstwerk. Hieronder volgen de acht meest bizarre objecten die de mens op de maan achterliet.

1. 96 zakjes met menselijke uitwerpselen

Tijdens de Apollo-missies naar de maan hebben de astronauten hun uitwerpselen en urine op het maanoppervlak achtergelaten. Die inhoud zit verpakt in plastic zakjes waarvan er exact 96 exemplaren op de maan rondslingeren. Astrobiologen zouden willen achterhalen of de bacteriën in de urine en feaces door de blootstelling aan straling sneller muteren dan in normale omstandigheden.

2. 12 paar ruimtelaarzen

Na de vlucht van Appollo 11 met Buzz Aldrin en Neil Armstrong liet de bemanning ongeveer honderd objecten achter op de maan om tijdens de terugreis gewicht te kunnen besparen. Naast twaalf paar ruimtelaarzen lieten de astronauten ook camera’s en gereedschap achter. Symbolisch lieten ze ook de Amerikaanse vlag, een gouden olijftak en een siliconen disc achter waarop door Amerikaanse en buitenlandse politici honderd boodschappen voor buitenaardse wezens werden ingesproken.

3. Een gedenkplaat van Richard Nixon

Richard Nixon was de enige president die ooit een gedenkplaat in de ruimte heeft gekregen. Nixon was dan ook aan de macht was tijdens de zes bemande maanmissies.

4. Een kunstwerk door Andy Warhol, Robert Rauschenberg en Claes Oldenburg

Dit is een gerucht maar het zou best eens waar kunnen zijn. In de jaren zestig kwam beeldhouwer Forrest Myers op het idee om zes artiesten samen een miniatuur-kunstwerk voor een maanmuseum te laten maken.

De minischetsen van onder meer Claes Oldenburg (een soort Mickey Mouse) en Andy Warhol (die zijn initialen neerzette in een vorm die erg aan een penis deed denken) mochten van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA echter niet mee.

Myers verklaarde later dat hij een ingenieur bereid had gevonden het kunstwerk te verbergen in een module van de raket die op de maan zou achterblijven. De NASA heeft dit nooit willen bevestigen.

5. Twee golfballetjes

Astronaut Alan Shepard was een fervente golfer en kon het dan ook niet laten om ook op de maan een partijtje te spelen. Zijn golfballetjes liet hij ter plekke achter.

6. Een Belgisch kunstwerk

Een klein aluminium beeldje van een astronaut, gemaakt door de Belgische artiest Paul Van Hoeydonck, werd op de maan tijdens de missie van Apollo 15 achtergelaten. Het beeld kreeg de naam Fallen Astronaut, want astronaut David Scott legde het op zijn zij als eerbetoon aan astronauten die tijdens vorige missies waren omgekomen.

Van Hoeydonck was daarover verontwaardigd en zei dat hij het beeldje rechtopstaand had willen laten plaatsen. Op die manier zou het immers een symbool worden voor de mens die de maan als springplank naar de sterren gebruikt.

7. De veer van een valk

Nog tijdens de missie van Apollo 15 werd op de maan een veer van een valk achtergelaten. Astronaut Scott gebruikte de veer tijdens een experiment om te onderzoeken of ook op de maan een hamer sneller zou vallen dan een veer. In het vacuüm op de maan vielen beide voorwerpen natuurlijk aan dezelfde snelheid.

8. Een familiefoto

Astronaut Charles Duke liet in 1972 een foto van zichzelf en zijn vrouw en kinderen achter op de maan. Op de achterkant schreef hij: “Dit is de familie van astronaut Duke van de planeet Aarde”. Indien een buitenaards wezen de foto ooit zou vinden, is er echter nauwelijks kans dat er nog een beeld kan worden ontdekt. De straling heeft de foto immers waarschijnlijk helemaal doen verbleken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20