Het merendeel van de applicaties op Android sturen de gegevens die ze registreren ook door naar Google. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Oxford University, gebaseerd op een analyse van bijna een miljoen applicaties in de winkels van Google Play in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De studie toonde dat bijna 90 procent van de Android-applicaties hun gegevens met Google delen.
Bovendien bleek dat ongeveer de helft van de applicaties de verzamelde gegevens aan ten minste tien externe partijen, zoals Facebook en Twitter, doorsturen. Bij 20 procent was er zelfs sprake van een twintig externe bestemmelingen, soms ook in Rusland of China.
Freemium
“De massale gegevensoogst moet worden toegeschreven aan de opkomst van freemium-applicaties, die immers afhankelijk zijn van reclame en het delen van gegevens voor inkomsten,” benadrukt onderzoeksleider Reuben Binns, professor computerwetenschappen aan de Oxford University.
“Informatie die door de applicaties wordt verzameld en gedeeld, kan onder meer bestaan uit de leeftijd, het geslacht en de locatie van de gebruiker. Er blijkt vooral interesse voor het delen van toepassingen die specifiek op kinderen zijn gericht. Ook applicaties uit de nieuwssector en de gamesindustrie blijken vaak de verzamelde gegevens massaal met andere partijen te delen.”
“We hebben hier dan ook te maken met een belangrijk fenomeen, dat aanzienlijke uitdagingen inhoudt voor zowel de regelgevende instanties als voor de ontwikkelaars van de applicaties en de tracking-industrie,” zegt Binns nog.
“In het bedrijfsleven zorgen de resultaten van de studie niet voor een grote verbazing. Daarbij moet worden gewezen naar de zakelijke modellen van de technologiebedrijven, die immers vaak grotendeels op de verzameling van data zijn gebaseerd.”
Feedback
“De meeste applicaties maken voor hun inkomsten inmiddels gebruik van reclame,” beklemtoont Binns. “We hebben hier te maken met een model dat volledig uit de hand is gelopen en een chaotische industrie heeft gecreëerd die door het betrokken publiek niet kan worden begrepen.”
In een reactie benadrukte Google dat in de resultaten van de studie ook functies zijn opgenomen die voor een optimale werking van de programma’s noodzakelijk zijn, zoals de feedback bij defecten of crashes. Het bedrijf voegt eraan toe bij inbreuken consequent in te grijpen.