De Duitse energietoezichthouder, de Bundesnetzagentur, heeft het goedkeuringsproces voor de controversiële Nord Stream 2-aardgaspijpleiding van Rusland naar Duitsland opgeschort. Dat meldt de organisatie in een persbericht.
Volgens de toezichthouder moet de exploitant van de pijpleiding voldoen aan de Duitse wetgeving voordat hij het project van 10 miljard euro kan certificeren.
Gazprom
De Duitse toezichthouder zegt dat “het alleen mogelijk zou zijn om een exploitant van de Nord Stream 2-pijpleiding te certificeren als die georganiseerd is in een rechtsvorm volgens Duits recht”.
Het besluit zal het project waarschijnlijk enkele maanden terugzetten en zelfs wanneer het Duitse goedkeuring krijgt, zal het groen licht van de Europese Commissie nodig hebben.
De toezichthouder zei dat zijn goedkeuringsprocedure opgeschort zou blijven totdat “de belangrijkste activa en personele middelen” zijn overgedragen van de in Zwitserland gevestigde moedermaatschappij Nord Stream 2 aan haar Duitse dochteronderneming, die eigenaar en exploitant is van het Duitse deel van de pijpleiding.
Het is de laatste tegenslag voor Nord Stream 2, dat de afgelopen jaren te kampen heeft gehad met vertragingen en oponthoud door de escalerende spanningen tussen Rusland en het Westen. De koers van het Gazprom-aandeel daalde ook met 2 procent na het nieuws.
De afgelopen maanden zijn de gasprijzen in Europa de hoogte ingeschoten en die dreigen nu nog verder te stijgen. Rusland wordt er bovendien van beschuldigd gasleveringen te hebben achtergehouden in een poging om goedkeuring voor Nord Stream 2 af te dwingen.
Oekraïens energiebedrijf
Het besluit van de Duitse toezichthouder om de certificering op te schorten wordt wel toegejuicht door het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz.
Oekraïne heeft zich eerder al verzet tegen Nord Stream 2, dat door president Volodymyr Zelensky werd omschreven als een “gevaarlijk geopolitiek wapen”. Rusland wijst die beschuldigingen van de hand.
Nord Stream 2 loopt onder de Oostzee en kan de gasexport van Moskou naar Duitsland verdubbelen. Maar de pijpleiding zal ook Oekraïne omzeilen, dat voor zijn inkomsten afhankelijk is van bestaande pijpleidingen. Het land zou hard worden getroffen door het verlies van doorvoervergoedingen.
De Wit-Russische president Loekasjenko heeft ondertussen ook gedreigd om de gaspijpleiding die door zijn land loopt, dicht te draaien. Het dreigement is onderdeel van het conflict met de Europese Unie over de vluchtelingencrisis aan de grens met Polen. Maar Moskou heeft die bedreiging onmiddellijk van de hand gewezen.
(bzg)