Dalende trend zet door: 3 procent minder overlijdens per dag

Op de persconferentie van het crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht toelichting gegeven bij de cijfers over de corona-pandemie.

Dit zijn de belangrijkste cijfers:

  • Er zijn 42 mensen overleden aan Covid-19 in de afgelopen 24 uur. Daar is een dalende trend te bemerken: op weekbasis is er een afname van 3 procent per dag.
  • Er zijn 212 nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld in de afgelopen 24 uur. Ook daar is de dalende trend zichtbaar, die daalt met 3 procent per dag.
  • 27 patiënten met Covid-19 zijn opgenomen in het ziekenhuis. De afgelopen week daalde het aantal nieuwe patiënten met 6 procent per dag.
  • Op intensieve zorgen liggen er 187 mensen met Covid-19, dat is een daling van 4 procent per dag. 90 patiënten moeten beademd worden.
  • Er werden in de afgelopen 24 uur 18.070 testen afgenomen.

Er zijn twee belangrijke kortetermijnparameters die het crisiscentrum ook bekijkt.

  • Het aantal overheidspersoneelsleden dat thuisblijft met Covid-19-symptomen blijft dalend. Dat is een belangrijke indicator.
  • Ook het aantal mensen dat bij de huisarts terechtkomt met griepachtige symptomen, blijft dalen.

Deze cijfers zijn belangrijk omdat ze aantonen dat het einde van eerste golf van de coronapandemie in zicht komt. Dat wil zeggen dat op 8 juni, cafés en restaurants misschien kunnen heropenen. Een blijvende dalende trend was daarvoor een absolute voorwaarde.

Zonneslag

Van Gucht benadrukte ook dat de komende tijd de temperaturen zullen stijgen. Metereologen voorspellen een hete zomer met veel hittegolven. Mensen die gevoelig zijn voor een hitte- of zonneslag, zijn ook de risicogroepen voor een ernstige Covid-19-infectie.

Het is daarom belangrijk dat u tijdens die warme maanden voldoende drinkt, in de schaduw blijft en de koelte opzoekt. Toch waarschuwt het crisiscentrum om niet samen te troepen bij het water. Dat is dan weer slecht voor de verspreiding van het coronavirus. Hoe verleidelijk het ook is om het lokale water te gaan pootjebaden: afstand houden blijft cruciaal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20