Opmerkelijke comeback: Daimler krijgt met Bernd Pischetsrieder een voorzitter met een verleden bij BMW en Volkswagen

De Duitse autobouwer Daimler, het moederbedrijf van onder meer Mercedes, heeft Bernd Pischetsrieder tot voorzitter benoemd. Met die aanstelling van Pischetsrieder (73) verzekert Mercedes zich van heel wat ervaring. Opvallend daarbij is dat de man eerder al zowel bij BMW als Volkswagen aan de slag was.

Als voorzitter van Daimler zal Pischetsrieder nauw samenwerken met chief executive Ola Källenius.

Mini en Rolls-Royce

Bernd Pischetsrieder begon zijn carrière in de autosector bij BMW, waar hij in 1973 als ingenieur productplanning in dienst kwam. Twintig jaar later kreeg hij de leiding over het hele concern toevertrouwd. Hij zou die functie zes jaar lang, tot net voor de eeuwwisseling, uitvoeren.

Tijdens die periode zorgde hij er onder meer voor dat de portfolio van de groep BMW met onder meer de Britse merken Mini en Rolls-Royce werd uitgebreid. 

In 2002 werd Pischetsrieder vervolgens door Volkswagen gevraagd om Ferdinand Piëch, de kleinzoon van Ferdinand Porsche, als chief executive op te volgen. Tijdens een mandaat van vier jaar zou hij er daarbij mee voor zorgen dat de beurswaarde van de Volkswagen Group met 80 procent toenam.

Persoonlijke conflicten met Piëch, die voorzitter was geworden, zorgden er echter voor dat Pischetsrieder na vier jaar moest opstappen. Hij zou worden opgevolgd door Martin Winterkorn.

Elektrische mobiliteit

Volgend jaar moet Pischetsrieder bij Daimler de opvolger van Manfred Bischoff (78) worden. Bischoff heeft dan de leeftijdsgrens bereikt die hem verplicht zijn mandaat als voorzitter terug te geven.

Waarnemers hebben het daarbij over een verrassende comeback voor Bernd Pischetsrieder. ‘Met de nieuwe voorzitter krijgt Daimler een figuur die internationaal als een groot automobielexpert wordt erkend’, becommentarieerde Bischoff de aanstelling van zijn opvolger. ‘De expertise en schat ervaring die hij de voorbije decennia in de autowereld heeft opgebouwd, zijn voor Daimler van bijzonder groot belang.’

Bernd Pischetsrieder zetelde al zeven jaar in de raad van bestuur van Daimler.

De keuze voor Pischetsrieder zou volgens de waarnemers mogelijk kunnen gelinkt worden aan de nieuwe richting die Daimler met de overstap naar elektrische mobiliteit wil inslaan.

‘Pischetsrieder is intensief betrokken geweest bij de beslissingen om het concern te digitaliseren en zijn productportfolio te elektrificeren’, wierp Bischoff daarover op. Bischoff zelf is veertien jaar lang voorzitter van Mercedes geweest.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20