Daar is GameStop weer: aandeel schiet 20 procent hoger na nieuws over NFT-handelsplatform

Het was al een tijdje stil rond GameStop. Maar de gamewinkelketen laat nu opnieuw van zich horen. GameStop werkt aan een platform waarop NFT’s verhandeld kunnen worden. Het aandeel schoot bij de start van de beursdag 20 procent hoger.

Een dik jaar geleden werd GameStop nog afgeschreven als een oubollig bedrijf dat de digitale trein gemist heeft. Enkele grote hefboomfondsen, waaronder Melvin Capital, hadden daarom het aandeel geshort. In januari kwamen die hefboomfondsen voor een verrassing te staan toen de aandelenkoers met honderden procentpunten steeg. Op het hoogtepunt (28 januari) was het aandeel 483 dollar waard. Eind 2020 bedroeg de koers 18.8 dollar.

Beleggers achter de Reddit-groep WallStreetBets hebben toen een short squeeze gedaan waarbij ze massaal aandelen opkopen om zo de shorters uit de markt te prijzen. Een belegger met een shortpositie, speculeert op de koersdaling van een aandeel. Wanneer de aandelenkoers stijgt, lopen de verliezen voor een shorter stevig op.

Digitalisering GameStop

Hoe dan ook heeft die befaamde short squeeze ervoor gezorgd dat GameStop zich meer is beginnen toespitsen op de digitalisering van het business model. Er kwamen heel wat wijzigingen aan de top. De activistische investeerder Ryan Cohen werd benoemd tot bestuursvoorzitter. Hij was de oprichter van Chewy, een site die online dierenproducten verkoopt. Later dat jaar werd Matt Furlong aangesteld als CEO van het bedrijf. Voorheen was hij actief bij Amazon.com.

Dit jaar lijkt GameStop nog een versnelling hoger te schakelen. Het bedrijf stort zich nu op de cryptomarkt door een NFT-handelsplatform te ontwikkelen. Volgens Wall Street Journal heeft de gamespecialist meer dan 20 mensen aangeworven om het project in goede banen te leiden.

Samenwerking met cryptobedrijven

Enkele bronnen hebben aan de financiële krant laten weten dat GameStop ook op het punt staat een samenwerkingsakkoord te ondertekenen met twee cryptobedrijven om technologie te delen en mee te investeren in de ontwikkeling van games die gebruikmaken van blockchain- en NFT-technologie, evenals andere NFT-gerelateerde projecten. De retailer verwacht soortgelijke overeenkomsten te sluiten met een tiental andere cryptobedrijven.

De digitale omschakeling heeft tot nu toe nog niet geleid tot betere financiële resultaten. In het derde kwartaal van 2021 (dat eindigde op 30 oktober) stegen de inkomsten van het bedrijf, maar werd het verlies groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzetgroei kwam van de verkoop van hardware en accessoires, terwijl de omzet uit gamesoftware met 2 procent daalde. “Wij geloven dat onze nadruk op de lange termijn ons in een positie brengt om te bouwen aan wat uiteindelijk een veel grotere onderneming zal worden”, liet Furlong toen weten.

Beleggers lijken alvast positief te reageren op het nieuws. Het aandeel schoot bij de start van de handelsdag 20 procent hoger. De afgelopen maand was het aandeel met ruim 25 procent gezakt.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.