Halloumi, een traditionele Cypriotische kaas, krijgt van de Europese Unie betere bescherming. Het product wordt immers opgenomen in het Europese register van beschermde oorsprongsbenamingen. Halloumi is voor Cyprus een belangrijk exportproduct, maar kon op dit ogenblik alleen terugvallen op een geregistreerd handelsmerk.
Door de beslissing van de Europese Unie krijgt de kaas nu echter een grotere bescherming tegen een concurrerende productie uit andere landen.
Mijlpaal
Nicos Anastasiades, president van Cyprus, noemde de erkenning een mijlpaal voor de halloumi-kaas en de economie van het land. ‘De kaas kan nu op een sterke bescherming rekenen’, voert Anastasiades aan. ‘De registratie biedt aanzienlijke vooruitzichten voor de export en kan de inkomsten van de producenten – zowel van Griekse als Turkse origine – gevoelig opdrijven.’
‘De beschermde oorsprongsbenaming betekent immers dat een kaas alleen als halloumi op de markt mag worden gebracht wanneer het product, onder welomschreven voorwaarden, in Cyprus is gemaakt.’
Stella Kyriakides, Europees commissaris voor gezondheid, noemde de erkenning een bekroning van jarenlange inspanningen. Cyprus deed zeven jaar geleden een eerste aanvraag om halloumi in het register van beschermde oorsprongsbenamingen op te nemen. De erkenning stuitte echter op heel wat hindernissen.
Onder meer moest met een aantal geopolitieke implicaties rekening worden gehouden. De aanvraag had betrekking op het hele grondgebied van het land, met inbegrip van de zone die door Turkije wordt gecontroleerd. De Turks-Cypriotische gemeenschap – waar het product als hellim wordt verkocht – heeft om een eigen controlemechanisme gevraagd.
Het dossier werd nog ingewikkelder toen een Britse rechtbank onlangs een Brits bedrijf dat eigendom is van een Grieks-Cypriotische commerciële licentie toestemming gaf om het merk halloumi in het Verenigd Koninkrijk en andere landen te gebruiken.
Ook in Bulgarije werd halloumi-kaas geproduceerd, maar daar is de naam inmiddels aangepast om potentiële geschillen voor de rechtbank te vermijden. Uit bezorgdheid over het gebrek aan juridische bescherming voor halloumi werd Cyprus in augustus vorig jaar de eerste lidstaat van de Europese die de ratificatie van de vrijhandelsovereenkomst met Canada verwierp.
Recept
Er waren ook problemen rond het specifieke recept van de halloumi, waarbij meningsverschillen opdoken over het gebruik van melk van geiten, schapen en koeien. Beslist is nu dat de verhouding de volgende drie jaar bij decreet zal worden vastgesteld. Daarna zal halloumi voor minstens 50 procent moeten bestaan uit kaas op basis van melk van schapen en geiten. De rest mag door koemelk worden aangevuld.
Volgens een aantal historische bronnen zou er al in het begin van de zestiende eeuw sprake zijn geweest van een productie van halloumi op Cyprus. Halloumi wordt vaak gegrild of gebakken in olijfolie. In de zomer wordt de kaas ook vaak rauw met meloen geserveerd.
Halloumi is na farmaceutica inmiddels het meest waardevolle exportproduct van het land. De export van halloumi – die voor 40 procent naar het Verenigd Koninkrijk gaat – bracht de Cypriotische economie vorig jaar 247 miljoen euro inkomsten op.
De productie heeft sinds het midden van het voorbije decennium een gemiddelde groei tussen 20 procent en 22 procent laten optekenen.
(lb)