Cryptoplatform Bit4you dient klacht in tegen Facebook bij Europese Commissie

Bit4you, sinds 2018 het eerste Belgische handelsplatform voor cryptomunten als bitcoin, mag van Facebook geen reclame maken op het sociale netwerk. Grote Amerikaanse sectorgenoten als Coinbase wel. ‘Willekeur en een belemmering van de vrije concurrentie’, vindt Bit4you, dat klacht indient bij de Europese mededingingsautoriteiten.

Cryptoplatformen die op Facebook willen adverteren, moeten een aparte vragenlijst invullen. ‘Facebook kan zelf beslissen om advertenties te weren’, staat bij de voorwaarden. Bit4you, het bedrijf van de jonge stichter-CEO Sacha Vandamme, is een van de kandidaat-adverteerders die een njet gekregen hebben. Zelfs met een ingebrekestelling gericht aan Facebook kon het Brusselse fintechbedrijf de socialmediareus niet op andere gedachten brengen.

‘Oneerlijke concurrentie’

Vandaar dat Bit4you via het advocatenkantoor CEW&Partners vandaag een klacht indient tegen Facebook bij de mededingingsautoriteiten van de Europese Commissie. Bit4you spreekt van ‘discriminatie door de dominante speler’ en ‘oneerlijke concurrentie’ tegenover grote buitenlandse handelsplatformen zoals Coinbase.

‘Vanuit ons oogpunt is het niet eerlijk dat Europese beleggers worden aangemoedigd om te kiezen voor verre platforms zonder menselijk contact, terwijl wij hun een lokaal alternatief bieden’, zegt financieel directeur Marc Toledo, een ervaren ondernemer in de Belgische techwereld. ‘Het niet kunnen beschikken over online ‘non-search’-reclame, is een echte handicap voor onze structuur, net zoals voor andere Europese platforms die onder hetzelfde vooroordeel gebukt gaan.’

Bit4you groeit mee met de spectaculaire opgang van bitcoin en andere cryptomunten in het voorbije jaar. Het bedrijf zegt in 2020 meer dan 100 miljoen euro aan transacties op zijn platform te hebben begeleid, tegenover 13 miljoen euro in 2019. Begin 2021 zag het platform haar gebruikers verdubbelen van 5.000 naar 10.000. Daarmee is de in 2018 geformuleerde doelstelling van 50.000 klanten wel nog ver af.

Gezocht: duidelijke regels

De activiteit van Bit4you vereist geen vergunning van de Belgische regelgever, wat volgens het bedrijf sommige beperkingen van Facebook niet pertinent maakt. Het wettelijke vacuüm speelt Bit4you al parten sinds de lancering in augustus 2018. Huidig premier Alexander De Croo (Open Vld) was aanwezig bij het debuut, maar daarna ontstond er discussie over welke regelgeving van toepassing is. Bijna drie jaar later is de zaak nog altijd niet uitgeklaard.

‘Van onze kant zijn we 100 procent voorstander om onze activiteit te reguleren en zo de klanten alle kwaliteitsgaranties te bieden’, zegt CEO Vandamme. ‘Wij hopen zo spoedig mogelijk een vergunning van de regelgevende instanties te krijgen. Maar op dit moment is er nog steeds geen specifieke vergunning voor handelsplatforms voor virtuele munten in België, noch in Nederland waar we willen uitbreiden. En intussen hebben we te maken met concurrentie van de grote buitenlandse platforms, met name Amerikaanse, die op ons grondgebied adverteren terwijl Facebook ons dat verbiedt.’

Bit4you, dat Skynet- en Keytrade-stichter José Zurstrassen als voorzitter van de raad van bestuur heeft, hoopt ook uit te breiden naar Frankrijk en Luxemburg.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20