Cryptomunt Solana incasseert levensbedreigende klap, en dat is weer de schuld van FTX

Solana was nog niet zo lang geleden een van de belangrijkste cryptomunten, maar zag dit jaar zijn koers kelderen – om het mild uit te drukken. De koersval zit in een stroomversnelling sinds de ineenstorting van het handelsplatform FTX.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer stopt het bloeden? Het voorbije jaar bracht het ene slechte nieuwtje na het andere voor de cryptowereld.

In het nieuws: Grote koersval van cryptomunt Solana (SOL) woensdag.

De munt, die wordt gezien als de nummer één concurrent van Ethereum, verloor woensdag 10,36 procent aan waarde, zo meldt Reuters.

  • Sinds het begin van het jaar heeft SOL zelfs 94,2 procent aan waarde verloren.
  • Vooral sinds begin november was de daling het sterkst: meer dan de helft van de waarde is verdampt. Dat is veel meer dan voor Bitcoin (BTC) en Ether (ETH), die sinds dezelfde datum slechts ongeveer een vijfde van hun waarde hebben verloren.
  • SOL, dat vroeger zonder veel problemen constant een plaats in de top 10 van de belangrijkste cryptovaluta’s innam, staat nu nog maar op de 17e plaats. De munt is 9,73 dollar waard en heeft een marktwaarde van 3,5 miljard dollar.

Zegen van SBF

Waar het op neerkomt: FTX-besmetting.

  • De timing is niet onbelangrijk: begin november brak de FTX-affaire uit en kwam de fraude achter dit beursplatform aan het licht. Het geesteskind van cryptoboef Sam Bankman-Fried (SBF) ging uiteindelijk failliet, waardoor de koersen van alle munten daalden en andere platforms en bedrijven werden meegesleept.
  • Solana had de zegen van de sterke man van FTX, SBF. Het platform en zijn investeringsfonds Alameda Research investeerden zelfs in de munt.
  • Toch was er geen direct samenwerkingsverband tussen SOL en zijn achterliggende blockchain, en FTX.
    • De Solana Foundation was niettemin betrokken bij FTX: de organisatie had 1 miljoen dollar in contanten op het beursplatform staan (die niet langer toegankelijk zijn) en bezat aandelen en FTT-tokens, FTX’s eigen token (beide nu waardeloos).
    • Vlak voor de ondergang van FTX had de stichting voor 83 miljoen dollar aan FTT-tokens in bezit (op basis van de prijs vóór de opnames werden bevroren en het faillissement).
  • Een ander nevenslachtoffer is de cryptomunt Serum, van een gelijknamig gedecentraliseerd uitwisselingsplatform dat SBF had gecreëerd op de Solana-blockchain. Sinds november is de munt met meer dan 80 procent gedaald. De stichting had meer dan 100 miljoen dollar (op basis van de koers vóór de ineenstorting) in FTX.

Niet noodzakelijkerwijs het einde

De details: het kan even duren voor de markt zich herstelt.

  • Een belangrijke munt die zoveel aan waarde verliest: het is zeker een nieuwe klap voor de cryptowereld. De koersval van zoveel munten, het FTX-debacle, de gecrashte stablecoin Terra… Intussen zijn veel bekende miljardairs uit de sector hun status kwijt.
  • In ieder geval moet de sector wat tijd nemen om zijn wonden te likken. Het was een lastig jaar, maar dit betekent niet noodzakelijk het einde van blockchaintechnologie, óf van Bitcoin of Ether.

(lb,kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.