Cryptominer Bitfarms moet 3.000 Bitcoins verkopen om uit de problemen te blijven: “We blijven bullish op lange termijn”

De Canadase cryptominer Bitfarms moet een deel van zijn Bitcoinreserve van de hand doen om te overleven. Het is een signaal dat de mijnbouw voor digitale munten lijdt onder de berenmarkt. Dat kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van Bitcoin.

Cryptominers zoals Bitfarms staan bekend om hun “hodling”-strategieën, waarbij ze een aanzienlijk deel van hun gemijnde cryptomunten bijhouden om (hopelijk) in de toekomst woekerwinsten te maken. Door de recente waardedaling van de gehele cryptomarkt, worden deze spelers nu gedwongen om digitale munten uit hun portefeuille te verkopen om het hoofd boven water te houden.

Bitfarms, een in Canadese beursgenoteerde Bitcoindelvende gigant, kondigde dinsdag aan dat het 3.000 Bitcoins verkocht heeft voor 62 miljoen euro om liquiditeit vrij te maken. Het bedrijf sleet dus bijna de helft van zijn Bitcoins aan de markt, want de wallet van Bitfarms zou nog 3.349 BTC bevatten. Die reserve is op het moment van schrijven zo’n 64,3 miljoen euro waard. 

Het bedrijf zou per dag gemiddeld zo’n 14 Bitcoins minen. Tegen de huidige Bitcoinmijnbeloning van 6,25 BTC (120.000 euro), betekent dit dat de computermuren van Bitfarms elke dag iets meer dan 2 keer een hashpuzzel van het blockchainsysteem kunnen oplossen. Bitfarms zou zeker 1,5 procent van de gehele hashrate van het Bitcoinsysteem voorzien.

Faillissement van miners kan veiligheid Bitcoin bedreigen

Jeff Lucas, CFO van de cryptominer, geeft aan dat het bedrijf echter nog steeds positief aankijkt tegen de toekomst en “bullish” blijft over de perspectieven voor Bitcoin op lange termijn. Volgens Lucas onderzoekt het bedrijf ook verschillende nieuwe strategieën om de groei van de firma op andere manieren te stimuleren. Bitcoins naar de markt brengen, zou echter de snelste manier zijn om cash in het laatje te krijgen.

Een deel van het geld werd gebruikt om een schuld bij cryptobedrijf Galaxy Digital af te bouwen. Zeker 28 miljoen dollar van de Bitcoinverkoop werd gebruikt om die schuld tot een resterende 38 miljoen dollar te brengen.

Bitfarms zal dus nog heel wat Bitcoins moeten mijnen voor het finaal van zijn schulden af is en zijn operatiekosten kan dragen. Indien de koers van Bitcoin verder zakt, zal dat probleem alleen maar aanzwellen. Indien grote mijnbouwers, zoals Bitfarms, ooit failliet gaan, wordt de veiligheid van het Bitcoinsysteem bedreigd. Een hoge hashrate (computerrekenkracht die in de blockchain gepompt wordt om transacties te valideren) is namelijk een belangrijke maatstaf voor de gezondheid van Bitcoin.

(lb)

Meer