Cryptocurrency, is dat veilig? Kan dat gehackt worden?

Nu cryptocurrency dankzij bitcoin steeds bekender raakt, rijzen er meer vragen rond veiligheid en virtuele munten. Zijn die digitale valuta bijvoorbeeld veilig voor hackers? Kan cryptocurrency veilig bewaard worden? En hoe dan?

Blockchain, dat is de technologie die schuilgaat achter cryptomunten, komt voort uit een soort veiligheidsideaal. Het idee is dat alle transacties binnen de blockchain openbaar gebeuren, zodat alle gebruikers of ‘nodes’ er zicht op hebben. Bovendien kan een transactie pas afgesloten worden als het volledige netwerk daarover een consensus bereikt.

Opbouw zorgt voor veiligheid van cryptocurrency

Door de opbouw van blockchain is het eigenlijk onmogelijk om die database – want blockchain is in feite een grote database – te hacken. Dat zit zo: alle gegevens in die database worden in blokken geplaatst, die met elkaar verbonden zijn. Die verbinding gebeurt via de ‘hash’, dat is een soort digitaal identificatielabel voor elk blok. Daarnaast zit er in elk nieuw blok ook een verwijzing naar het vorige blok, vandaar de term ‘chain’ of keten.

Om te frauderen met gegevens in blockchain, zonder dat de andere gebruikers het merken, moet er een nieuwe hash geconstrueerd worden. Die hash moet dan ook in elk nieuw blok komen vóór een andere gebruiker of node nieuwe blokken kan toevoegen. Om dat te kunnen, moet uw computer ingaan tegen alle andere (duizenden) nodes in het netwerk. Dat is op zijn zachtst gezegd moeilijk. De kans is groot dat het netwerk de gefraudeerde transactie betwist en verwijdert.

Meerderheidsaanval

In theorie is het mogelijk om een 51-procent-attack uit te voeren bij bitcoin. Daarvoor moeten we nog even ingaan op het concept ‘hash power’. De hash power of hash rate verwijst naar de hoeveelheid rekenkracht die een bepaalde node – dat is een gebruiker – heeft om een nieuwe hash voor een nieuw blok te kunnen vinden. Als één gebruiker erin slaagt om meer dan 50 procent van de hash power te controleren, dan spreken we over een 51-procent-attack of een meerderheidsaanval.

Tijdens zo’n meerderheidsaanval kan die gebruiker het netwerk verstoren en de transacties in de blockchain aanpassen. Daarbij kunnen er dubbele uitgaven gedaan worden, dit betekent dat de hacker eigen transacties terugdraait. Zeker bij een groot netwerk zoals bitcoin is het redelijk onwaarschijnlijk dat zoiets zal voorkomen.

Cryptocurrency veilig bewaren is uw taak

Hoewel u erop mag rekenen dat cryptomunten en blockchain op zich veilig zijn, is het vooral belangrijk dat u de cryptomunten in uw bezit op een veilige manier kan gebruiken. Omdat er in de cryptowereld geen centrale bank actief is, is iedere gebruiker verantwoordelijk voor zijn eigen digitale valuta of cryptomunten.

Om die cryptomunten veilig te bewaren, komt de wallet in beeld. Een wallet of portefeuille houdt de private en publieke sleutels van uw cryptomunten bij. De privésleutel is belangrijk om transacties te valideren, terwijl de publieke sleutel fungeert als een soort rekeningnummer.

Kies de juiste wallet voor digitale valuta

Wat betreft de wallet of portefeuille, zijn er drie belangrijke soorten: de hardware portefeuille voor cryptocurrency, de software portefeuille voor cryptocurrency en de online portefeuille voor cryptocurrency.

Het best kiest u voor een hardware wallet, dat is eigenlijk een beveiligde USB-stick met gespecialiseerde software die u in staat stelt om uw cryptomunten op een veilige manier te beheren. In dit geval gebeuren alle transacties online, maar de wallet op zich is offline, waardoor de veiligheid ervan sterk vergroot.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.