Crypto-toorn van China: handelsplatform Huobi laat geen nieuwe Chinese gebruikers meer toe

Huobi, China’s grootste Bitcoin-beurs, heeft nieuwe registraties voor binnenlandse gebruikers stopgezet. Deze actie kadert in het meest recente verbod op crypto-transacties van Peking.

De exchange operator Huobi staat handelaars niet meer toe om mobiele nummers van het Chinese vasteland te gebruiken bij het registreren, bericht persbureau Bloomberg.

Dit komt niet uit de lucht gevallen: vrijdag kondigde de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, namelijk aan dat alle crypto-gerelateerde transacties zullen worden beschouwd als illegale financiële activiteit.

Nieuwe inschrijvingen zijn nog steeds beschikbaar voor gebruikers in Hongkong, maar het Chinese vasteland is niet langer een optie om een nieuwe rekening aan te maken. Een woordvoerder van Huobi weigerde Bloomberg te woord te staan.

Offshorebeurzen

De officiële aankondiging – uitgevaardigd door de centrale bank samen met negen andere overheidsinstanties, waaronder het ministerie van Openbare Veiligheid – is de zoveelste banvloek die China over de crypto-industrie uitspreekt. De aankondiging van vrijdag richtte zich specifiek op offshorebeurzen met als doelpubliek Chinese gebruikers. Hen wordt verboden om lokaal personeel aan te nemen voor functies variërend van marketing tot betalingsafwikkeling en technologie.

In 2017 vertelde China lokale beurzen te stoppen met het hosten van transacties tussen fiatgeld en crypto-tokens. Dit spoorde bedrijven zoals Huobi aan om winkels op te zetten in  jurisdicties met een aangenamer klimaat, zoals Singapore en Malta, voor hun belangrijkste handelsplatforms. Toch biedt Huobi Chinese gebruikers nog steeds diensten zoals crypto-tot-crypto transacties.

Eén van de grote drie

Gewezen Oracle-programmeur Leon Li richtte Huobi op in 2013 in Beijing en kreeg later steun van venture firma’s ZhenFund en Sequoia China. Het platform wordt algemeen beschouwd als een van de grote drie cryptobeurzen die zijn ontstaan in China, samen met OKEx en Binance.

Gebruikers kunnen nog steeds nummers van het Chinese vasteland gebruiken om zich te registreren op OKEx en Binance.

Meer