Oekraïne heeft de afgelopen dagen al zeker 13 miljoen dollar aan cryptodonaties ontvangen. Deze donaties kwamen er na een oproep op sociale media door de Oekraïense overheid.
Onderzoekers van Elliptic – een crypto-onderzoeksbureau – zeggen dat er sinds 26 februari al zeker 17.451 donaties zijn gedaan aan de Oekraïense overheid, ngo’s en vrijwilligersgroepen. Een onbekende donor zou zelfs al 1,8 miljoen dollar hebben geschonken. Oekraïne zegt dat de donaties zijn bedoeld om de “Oekraïense strijdkrachten te helpen”, maar zegt niet hoe het geld precies wordt besteed.
Een belangrijke ngo is de organisatie ‘Come Back Alive’. De groep levert het Oekraïense leger militair materiaal en financiert de aanschaf van meerdere drones voor verkenning. Sinds 2018 accepteert het donaties in Bitcoin.
Het merendeel van de donaties blijkt te zijn gedaan in Bitcoin en Ethereum. Daarnaast blijken er ook NFT’s te zijn verstuurd aan de Oekraïense overheid.
Patreon
Hiermee onderscheiden crypto zich van overige donatieplatformen, zoals Patreon. Vrijdag kondigde het bedrijf aan dat het de donatiepagina van de Oekraïense ngo ‘Come Back Alive’ heeft opgeschort. In een verklaring laat het bedrijf weten dat het geen campagnes accepteert die de financiering van wapens toestaan. Crypto schuift zichzelf zo naar voren als een krachtig alternatief en wordt een steeds prominenter onderdeel van moderne conflicten over de hele wereld.
Bestand tegen censuur
Met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum is het gemakkelijk om internationale donaties te versturen. Betalingen met de cryptomunten vallen buiten de macht van overheden en zijn bestand tegen censuur. “Gedoneerd geld kan niet in beslag worden genomen en rekeningen kunnen niet worden bevroren, zoals bij PayPal”, zegt Tom Robinson, oprichter va Elliptic. De verwachting is dat in de komende jaren er meer groeperingen gefinancierd zullen worden via crypto.
Eerder nam het Oekraïense parlement al een wetsvoorstel aan waardoor crypto werd gelegaliseerd in het land. Investeerders kunnen hierdoor hun activa beschermen tegen mogelijk misbruik of fraude. Het land hoopt dankzij de wet meer investeerders en bedrijven aan te trekken om zo een bloeiende cryptomarkt op te zetten.
Echter lijken ook oplichters te profiteren van het conflict in Oost-Europa. Elliptic zegt dat het zeker één fraudeur heeft ontmaskerd, die zich voordeed als een donateur voor Oekraïne.
(am)