Weldra mainstream adoptie? 75 procent van detailhandelaren in VS wil betalingen met cryptomunten aanvaarden

Weldra mainstream adoptie? 75 procent van detailhandelaren in VS wil betalingen met cryptomunten aanvaarden
Het enthousiasme voor cryptomunten neemt toe bij handelaren. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Uit een analyse van financiëngigant Deloitte blijkt dat bijna 75 procent van Amerikaanse detailhandelaren in de komende twee jaar betalingen met cryptomunten of stablecoins willen aanvaarden. 

Om tot die cijfers te komen, peilde de firma naar de mening van 2.000 directieleden bij bedrijven die actief zijn in een aantal sectoren, waaronder mode, transport, cosmetica en elektronica. Daaruit blijkt dat zij bijzonder optimistisch zijn over de potentiële ingebruikname van digitale munten.

Het gaat om zowel ‘traditionele’ cryptomunten als Bitcoin en Ether, als om stablecoins, munten die hun waarde ontlenen aan een onderliggend activum, zoals de dollar of goud. 

Binnenkort wettelijk betaalmiddel?

Momenteel aanvaarden veruit de meeste bedrijven nog geen cryptomunten voor betalingen. Toch denkt maar liefst 83 procent van de ondervraagden dat de interesse bij consumenten in het komende jaar zal toenemen. Een even groot aandeel denkt zelfs dat cryptomunten in de komende tien jaar een wettelijk betaalmiddel kunnen worden.

Daar bereiden zij zich al op voor: iets meer dan 50 procent van de ondernemingen zou al meer dan een miljoen dollar hebben geïnvesteerd om uit te pluizen hoe zij weldra betalingen met digitale munten zouden kunnen aanvaarden.

Dat zou hen een competitief voordeel kunnen opleveren, volgens de peiling: maar liefst 87 procent van de ondervraagde ondernemers gelooft dat organisaties die digitale activa aanvaarden, momenteel een voordeel genieten in de markt.

Bedrijven willen cryptomunten niet bijhouden

Ondanks het positieve sentiment tegenover betalingen met cryptomunten, lijken bedrijven minder enthousiast over het bijhouden daarvan. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat zij hun digitale munten zouden omzetten naar fiatgeld, zoals euro’s of dollars.

De onvoorspelbaarheid van de cryptomarkt zou daar de voornaamste reden voor zijn. Bedrijven zijn nog niet overtuigd dat het systeem stabiel is en willen risico’s zoveel mogelijk inperken.

Ook zouden veel bedrijven nog even afwachten, om te zien hoe overheden de wetgeving rond digitale activa zullen invullen. Meer dan de helft van hen gaf aan dat de reglementering nog moet worden uitgebreid, waarbij vooral duidelijkheid moet ontstaan over hoe belastingen zouden worden geïnd en hoe digitale munten geïntegreerd kunnen worden met de bestaande betalingsinfrastructuur.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.